Linkaits: airBaltic būs jāatgriež valstij 250 miljoni eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovСамолет Airbus a220-300 авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига
Самолет Airbus a220-300 авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai piecu-septiņu gadu laikā ir jāatgūst airBaltic ieguldītā nauda – tādi ir palīdzības sniegšanas nosacījumi aviokompānijai, kurus izvirzījusi Eiropas Komisija.

RĪGA, 25. jūlijs – Sputnik. Latvijai piecu-septiņu gadu laikā būs jāatgriež investīcijas 250 miljonu eiro apmērā, kuras tika ieguldītas nacionālās lidsabiedrības airBaltic pamatkapitālā, pastāstīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits par palīdzības piešķiršanas nosacījumiem, vēsta press.lv.

Eiropas Komisija atļāva ieguldīt Latvijas nacionālās lidsabiedrības airBaltic pamatkapitālā 250 miljonus eiro, novedot valsts daļu kompānijā līdz 91%. Galvenos nacionālās lidsabiedrības atbalstīšanas nepieciešamības iemeslus nodefinēja Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits: "airBaltic un aviācijas nozare kopā Latvijā rada 2,5% no IKP (2018. gada dati). Kumulatīvais efekts no tās darbības līdz 2025. gadam sastāda aptuveni 5 miljardus eiro. No airBaltic ir atkarīgs arī veiksmīgs Rīgas lidostas darbs, jo ārvalstu pārvadātāji nav ieinteresēti tik blīva tīkla uzturēšanā, kādu nodrošina airBaltic. Tā ir lielākā reģiona kompānija, kurai līdzīgas nav nedz Lietuvā, nedz Igaunijā."

Самолет Airbus A220-300 (Bombardier CS300) авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
"Tas izskatās, kā milzīga avantūra." Kā un kāpēc palīdzēs airBaltic

Pēc Linkaita sacītā, Eiropas Komisijas lēmumu veido "ļoti biezs dokuments", kura galvenā doma ir tāda, ka valstij ir jāatgūst līdzekļi, kas ir ieguldīti airBaltic, 5-7 gadu laikā.

"Nosacīti ir paredzētas arī soda sankcijas, ja šie līdzekļi netiek atgūti laikus. Saskaņā ar lēmumu Latvijas valstij ir jāiesniedz konkrēts plāns, kā valsts šos līdzekļus atgūs. Mēs esam vienojušies, ka aviokompānijas vadība nākamo sešu mēnešu laikā nāks klajā ar detalizētu redzējumu, kā tālāk var strādāt, lai samazinātu valsts ieguldījumu airBaltic," sacīja ministrs.

Runājot par šīs naudas atgūšanas veidiem, Linkaits paziņoja, ka jau pirms Covid-19 izraisītās krīzes airBaltic vadība strādāja pie starptautiskā publiskā akciju piedāvājuma, jeb IPO. "Šie darbi tiks turpināti, un tiks piesaistīti konsultanti, kuri izvērtēs, kurā brīdī ir pareizāk piedāvāt aviokompānijas akcijas privātajiem investoriem. Tas lielā mērā būs saistīts ar to, kā kopumā attīstīsies situācija aviācijas nozarē," uzsvēra Linkaits.

Latvijai pēc gada jāprezentē plāns Eiropas Komisijai. "airBaltic vadība ar konkrētu piedāvājumu nāks pēc sešiem mēnešiem, un mēs gatavosimies arī pietiekami ilgām diskusijām valdībā," piebilda ministrs.

Ziņu lente
0