Zinātnieki Latvijā atklājuši sikspārņu koloniju

© Sputnik / Вячеслав Бобков / Pāriet pie mediju bankasЛетучая мышь – нетопырь-карлик
Летучая мышь – нетопырь-карлик - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķemeru Nacionālajā parkā atklātā sikspārņu kolonija pārsteidza zinātniekus ar savu skaitu, kurš ievērojami pārsniedz visu, ko viņi līdz šim ir redzējuši līdzīgās kolonijās.

RĪGA, 9. jūlijs – Sputnik. Speciālistus, kuri veic sikspārņu koloniju pētīšanu un monitoringu Latvijā, gaidīja unikāls atradums Ķemeru Nacionālajā parkā, vēsta Rus.lsm.lv.

Pēc Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāves Maijas Rēnas sacītā, zinātnieki atklājuši vairāk nekā tūkstoš sikspārņu kādā no nacionālā parka koka ēkām.

Lielāko daļu kolonijas veido Latvijā izplatītie sikspārņi Pipistrellus nathusii. Taču speciālisti norāda, ka tie parasti izvēlas nedzīvot tik lielos baros. Kopumā Latvijā ir 16 sikspārņu veidi.

Торговец змеиным мясом на рынке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ne tikai koronavīruss. Ar ko var inficēties no savvaļas dzīvnieku gaļas

Gunārs Pētersons – kompānijas "Dabas eksperti" pārstāvis, kura veic sikspārņu uzskaiti pēc Latvijas Dabas aizsardzības pārvaldes pasūtījuma, paziņoja, ka tik liela kolonija ir unikāla parādība mūsu valstī. Visas iepriekš atklātās kolonijas sastāvēja maksimums no 400 īpatņiem.

Taču patiesībā arī šī parādība ir izskaidrojama. Pēc speciālistu sacītā, Ķemeru Nacionālajā parkā ūdenstilpēs ir ļoti daudz kukaiņu, kurus ēd sikspārņi.

Ķemeru Nacionālais parks ietver sevī Lielo Ķemeru tīreli, Kaņiera ezeru, Slocenes upes ieleju, Zaļā purva sēravotus, senās kontinentālās kāpas, smilšaino pludmali ar piejūras kāpām un Valguma ezeru.

Tāpat Pētersons pastāstīja, ka nama saimnieki, kurā tik brīvi iekārtojušies sikspārņi, zina, ka viņiem zem jumta apmetušies šādi viesi, un ir informēti par to aizsardzības pasākumiem. Tagad sikspārņu dēļ saimniekiem nāksies atlikt iepriekš ieplānoto jumta remontu.

Vērts atgādināt, ka Latvijā visas sikspārņu sugas ir īpašas un starptautiski aizsargājamas.

Ziņu lente
0