Ceļotājs atgriežas Latvijā pēc diviem gadiem pavadītiem Klusajā okeānā

© Foto : из личного архива Карлиса БорделисаПутешественник Карлис Борделис
Путешественник Карлис Борделис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ceļotājam no Latvijas izdevies vienam pašam šķērsot Kluso okeānu airu laivā bez motora un burām. Tagad viņš ziņo, ka atrodas Malaizijā un sapņo atgriezties Latvijā.

RĪGA, 6. jūlijs - Sputnik. Ceļotājs no Latvijas Kārlis Bardelis, šķiet, uzstādījis rekordu – viņš ir pirmais cilvēks, kam vienatnē, airu laivā bez burām un dzinēja izdevies šķērsot Kluso okeānu.

Tagad pēc divus gadus ilgā ceļojuma Bardelis atrodas Malaizijā.

Карлис, Линда и лодка Linda в Рио-де-Жанейро - Sputnik Latvija
Latvietis šķērsos Kluso okeānu airu laivā, lai palīdzētu bērniem

Viņš devās ceļā jau 2018. gadā. Toreiz viņš kopā ar draudzeni Lindu ar tandēma tipa velosipēdu šķērsoja Dienvidameriku, pārvarot 5,4 tūkstošus kilometru. 2018. gada 14. jūlijā viņš devās uz Peru. Tur sākās viņa ilgais ceļš pa Kluso okeānu.

Līdzi Kārlis paņēma proviantu, glābšanas plostu ārkārtas gadījumam, ūdens atsāļotāju un mikroelementus, jo ilgus mēnešus pat necerēja ieraudzīt augļus un dārzeņus. Viņš plānoja ik dienas airēt 12-14 stundas, bet naktīs gulēt un cerēt, ka vējš viņu no ceļa nenovirzīs.

Galu galā divu gadu laikā ceļotājs pārvarējis 26 tūkstošus kilomentru, piestājot salās, lai atgūtu spēkus un papildinātu krājumus. Turpat viņš gaidīja, kad beigsies taifūni.

Bardelis atzina, ka ceļojums viņam kļuvis par smagu darbu. Dienas aizritējušas vienādi: no rīta pamodies, pabrokastojis un sēdies pie airiem. Vakarā – gulēt.

Vienatni viņš pārvarējis, klausoties audiogrāmatas. Tomēr ļoti ilgojies pēc tikšanās ar cilvēkiem.

Pats ceļotājs atzina, ka tikšanās ar cilvēkiem – tas ir pats labākais. Īpaši viņš ir pateicīgs visiem, kas viņam palīdzējuši un izturējušies sirsnīgi. Bardelis paskaidroja – tas viss atgādina viņam, kādai patiesībā jābūt pasaulei.

Пересечение Атлантики из Людерица в Рио-де-Жанейро - Sputnik Latvija
Divi latvieši vēlas doties uz Olimpiādi airu laivā

Tomēr ceļojums noslēdzies, un tagad Kārlis domā, kā nogādāt laivu atpakaļ Latvijā un beidzot tikties ar ģimeni un draugiem.

Iepriekš vēstīts, ka Bardelis sekojis slavenās ekspedīcijas "Kon-Tiki" maršrutam.

2016. gadā Bardelis jau šķērsoja airu laivā Atlantijas okeānu. Tiesa, tad viņš nebija viens – airēja arī viņa biedrs Gints Barkovskis. Viņi airēja no Namībijas krasta līdz Brazīlijai. Pēc viņu piedzīvojumu motīviem uzņemta dokumentālā filma "Okeāna Saviļņotie".

Draugi pārvarēja 8400 kilometrus, visu pusgadu gulēja pēc kārtas pa divām stundām, lai nepārtrauktu kustību. Pēc ceļojuma beigām Gints aptuveni mēnesi nevarēja savilkt dūri – rokas "saglabāja formu", it kā vēl aizvien turētu airus.

Ziņu lente
0