Kā Latvijā notiek balsojums par grozījumiem Krievijas Konstitūcijā

© Sputnik / Sergey MelkonovГраждане России во время голосования по вопросу принятия поправок в Конституцию РФ в здании консульского отдела посольства РФ в Латвии
Граждане России во время голосования по вопросу принятия поправок в Конституцию РФ в здании консульского отдела посольства РФ в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas diplomātiskajās misijās visā pasaulē atvērušies vēlēšanu iecirkņi, Latvijā nobalsot par grozījumiem Konstitūcijā iespējams trīs pilsētās.

RĪGA, 1. jūlijs – Sputnik. Vispārējais Krievijas balsojums par grozījumiem KF Konstitūcijā ievirzās finiša taisnē – 1. jūlijs ir galvenā un pēdējā diena, kad Krievijas pilsoņi var paust savu gribu. Tostarp ārzemēs – 144 valstīs ir atvērti 254 iecirkņi. Latvijā ir iekārtoti pieci vēlēšanu iecirkņi.

Baltija ir krievu visblīvāk apdzīvotā Eiropas daļa. Daudzi no viņiem šeit nonāca vēl PSRS laikos un saglabāja KF pilsonību.

"Es ļoti lepojos ar to, ka esmu krieviete, es ļoti mīlu savu Dzimteni. Tā gadījies, ka jau vairāk nekā 40 gadus dzīvoju Latvijā. Protams, man ir svarīgs pensionāru atbalsts, kā arī valsts nākotne – valsts un valsts varas nostiprināšana," pastāstīja telekanālam REN krieviete Olga Komarova.

Latvijā ir atvērti pieci vēlēšanu iecirkņi. Trīs vēlēšanu iecirkņi Rīgā: viens no tiem atrodas KF vēstniecības ēkā, Antonija ielā 2, otrais – vēstniecības konsulārajā nodaļā Smilšu ielā 3, trešais iecirknis – vēstniecības konsulārās nodaļas sociālā nodrošinājuma nodaļā Kr. Valdemāra ielā 36.

Vēl divi vēlēšanu iecirkņi ir atvērti Krievijas ģenerālajos konsulātos Daugavpilī (Krāslavas iela 46) un Liepājā (Liepu iela 27).

Visi vēlēšanu iecirkņi strādā no plkst. 8:00 līdz 20:00.

Tāpat ir organizēta balsošana ar izbraukumu uz vēlētāja dzīvesvietu.

Lai nobalsotu, ir nepieciešama KF pilsoņa pase vai dokuments, kurš apliecina KF pilsoņa personu, ar kuru pilsoņi drīkst iebraukt Krievijā.

Vēlēšanu lapa satur jautājumu "Vai Jūs atbalstāt grozījumus KF Konstitūcijā?" un balsošanas dalībnieka atbilžu variantus - "Jā" vai "Nē".

2020. gada janvārī vēstījumā Federālajai sanāksmei Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedāvāja veikt Konstitūcija virkni grozījumu. Martā Valsts dome, un pēcāk arī Federācijas Padome, pieņēma likumu par grozījumiem Konstitūcijā, dokumentu parakstīja KF prezidents.

Dokumentā izteikto piedāvājumu mērķis ir attīstīt principus, kuri nosprauž konstitucionālās kārtības, cilvēka un pilsoņa tiesību un brīvību pamatus. Likumprojekts ievieš arī Krievijai jaunu procedūru – Krievijas vispārējais balsojums.

В Консульском отделе Посольства РФ в Латвии прошло досрочное голосование граждан России по вопросу одобрения изменений в Конституции Российской Федерации - Sputnik Latvija
Par spēcīgu Krieviju: KF pilsoņi Latvijā balso par grozījumiem Konstitūcijā

Krievijas vispārējais balsojums par grozījumiem tika ieplānots 22. aprīlī, taču pēcāk atlikts sarežģītas epidemioloģiskās situācijas valstī dēļ. Pēcāk KF prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka balsojums notiks 1. jūlijā.

Arī tie KF pilsoņi, kuri pašlaik atrodas ārvalstīs, varēs paust savu gribu. Viņiem, saskaņā ar KF ĀM datiem, ir izveidoti 254 iecirkņi 144 valstīs. Visvairāk iecirkņu ir izveidots tādās valstīs kā Armēnija, Baltkrievija, Vācija, Kazahstāna, Ķīna un Tadžikistāna, kur ir atvērti vienlaikus seši iecirkņi.

Koronavīrusa dēļ process notiek, ievērojot distancēšanās un individuālās drošības pasākumus.

Ziņu lente
0