Jo tuvāk Latvijai, jo labāk: Pabriks gaida ASV spēku pārdislokāciju uz Poliju

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasВ Польше размещен батальон НАТО
В Польше размещен батальон НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Artis Pabriks pauda cerību, ka amerikāņu karaspēka pārvietošana uz Poliju ļaus viņiem biežāk ierasties uz mācībām Latvijā.

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. ASV militārā kontingenta potenciālā pārvietošana uz Poliju palielina Latvijas aizsardzības spējas, jo Baltija un Polija ir vienota telpa, paziņoja aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Viņš pauda cerību, ka ASV karavīru pārvietošana uz Poliju ļautu viņiem biežāk ierasties uz mācībām Latvijā, vēsta jauns.lv.

Iepriekš ziņots, ka ASV prezidents Donalds Tramps plāno izvest 9,5 tūkstošus no nepilniem 35 tūkstošiem amerikāņu karavīru no Vācijas. Polijas prezidents Andžejs Duda, kurš šonedēļ apmeklēja Vašingtonu un tikās ar Trampu, atzīmēja, ka Polija ir gatava uzņemt ASV kontingentu. Iepriekš Varšava informēja, ka ir gatava finansēt amerikāņu karavīru uzturēšanos valstī, un ierosināja Vašingtonai dislocēt Polijā tanku divīziju. Šiem mērķiem Varšava bija gatava atvēlēt 1,5-2 miljarkdus dolāru. Ierosinājums izskanēja ārpus NATO, divpusējā kārtībā. Prezidents Duda ieteica nosaukt armijas bāzi par "Trampa fortu".

Солдат армии США - Sputnik Latvija
Latvijā neielūdza: Rinkēvičs komentēja ASV prezidenta lēmumu par kareivju izvešanu

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, komentējot šo informāciju, paziņoja, ka, no vienas puses, amerikāņu kontingenta samazināšanos Eiropā nevar uzskatīt par pozitīvu faktoru. Taču grupējuma daļēju pārvietošanu uz Poliju Latvija uztvertu pozitīvi. No četrām Polijas armijas divīzijām trijas dislocētas valsts rietumos, atzīmēja Pabriks un piezīmēja, ka no šī viedokļa amerikāņu spēku pārvietošanu tālāk uz austrumiem jāvērtē pozitīvi.

Runājot par Baltiju, Pabriks paziņoja, ka ASV militārā kontingenta potenciālā pārvietošana uz Poliju palielina Latvijas aizsardzības spējas, jo Baltija un Polija ir vienota telpa. Viņš pauda cerību, ka ka ASV karavīru pārvietošana uz Poliju ļautu viņiem biežāk ierasties uz mācībām Latvijā.

Iepriekš ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs atzina, ka valsts seko ASV prezidenta paziņojumiem, taču tās rīcībā nav informācijas par to, kurp tiks pārvietoti ASV karavīri, ja tiks izvesti no Vācijas.

Rinkēvičs neaicināja amerikāņus uz Latviju, kā Polijas prezidents Andrejs Duda. Tomēr Latvijas ĀM vadītājs paziņoja, ka ASV karavīriem ir jāpaliek Eiropā, lai saglabātu "Eiropas drošības arhitektūru".

Pie tam Rinkēvičs teica, ka nedomā spekulēt, kādās valstīs parādīsies karavīri no ASV.

Ziņu lente
0