Mirstības ziņā Covid-19 ir panācis gripu: ko slēpj ārsti

© Sputnik / Maxim Bogodvid / Pāriet pie mediju bankasСезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ в России
Сезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ в России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš koronavīrusa epidēmijas sākuma Latvijā ir miruši 26 pacienti, tikpat liels nāvju skaits šogad ir reģistrēts arī sezonālajai gripai; tomēr Slimību profilakses un kontroles centrs jau trīs nedēļas nepublicē informāciju par gripas saslimstību.

RĪGA, 9. jūnijs – Sputnik. Atrast jaunus ar Covid-19 saslimušos Latvijā kļūst aizvien grūtāk, taču cilvēki no šī vīrusa vienalga turpina mirt. Iespējams, tieši šī iemesla dēļ infektologi aicina iedzīvotājus neatslābināties, raksta BВ.lv.

Skaitļi ir izlīdzinājušies

Vakar tika ziņots par vienu mirušo pacientu ar Covid-19 diagnozi, jauni gadījumi netika atklāti, vēstīja Slimību profilakses un kontroles centrs. Tiesa, arī veikto analīžu skaits bijis pietiekoši zems – 662.

Девушки в торговом центре после облегчения карантинных мер в Бельгии  - Sputnik Latvija
Latvijas galvenais infektologs pastāstīja, kur ir lielākais risks inficēties ar Covid-19

Ārsti informē, ka mirušais bijis vecuma grupā no 85 līdz 90 gadiem un viņam bijušas vairākas hroniskas slimības.

Kopumā Latvijā kopš epidēmijas sākuma miruši jau 26 pacienti ar Covid-19 diagnozi. Tādējādi, Covid-19 mirušo skaits izlīdzinājies ar sezonālās gripas mirušo skaitu. Arī viņu, saskaņā ar oficiālajiem datiem, ir 26. Tiesa, Slimību profilakses un kontroles centrs, kurš publicē šādu gripas statistiku, pārstājis to publicēt pirms trīs nedēļām. Vai nu gripa pēkšņi pazudusi no mūsu dzīves, vai arī centra darbiniekiem šobrīd ir svarīgākas lietas darāmas.

2019. gadā no gripas Latvijā nomira 86 cilvēki.

Hospitalizācijas gadījumu nebija

Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma Latvijā it veikti 120 052 izmeklējumi, saslimšana tika atklāta 1089 cilvēkiem.

Saskaņā ar 9. jūnija datiem, izveseļojušies 794 cilvēki.

Nacionālais veselības dienests vēsta, ka aizritējušajā diennaktī stacionēti divi cilvēki ar Covid-19. Slimnīcās atrodas 12 cilvēki: 7 pacienti ar vidēji smagu slimības gaitu un 5 pacienti atrodas smagā stāvoklī.

No slimnīcām ir izrakstīti 166 pacienti, kas ir izslimojuši Covid-19.

Dumpis uztraukts

Nesen savu attieksmi sakarā ar Covid-19 epidēmijas attīstību Latvijā pauda Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis. Pēc viņa sacītā, citu valstu fonā situācija Latvijā ir laba, taču viņu joprojām uztrauc tas, ka visbiežāk inficēšanās gadījumi notiek iekštelpās.

Емкость для хранения спирта - Sputnik Latvija
Latvijā metālu aizvieto ar spirtu: kā pandēmija ietekmējusi ekonomiku

"Tāpēc domājot par ārkārtas situācijas atcelšanu, mums noteikti ir jābūt uzmanīgiem, jo epidemioloģiskā situācija medicīnas darbiniekiem arvien ir saspringta," sacīja Dumpis.

Viņš atzina, ka ārkārtējā situācija ir juridisks formulējums, kurš neatbilst esošai situācijai. Taču infektologs atzīmēja, ka nebūtu pārāk optimistisks attiecībā uz pieļaujamā cilvēku skaita palielinājumu iekštelpās, kur viņi sarunājas viens ar otru. Tās ir vietas, kur pastāv masveida inficēšanās risks, tāpēc vasaras laikā nepieciešams rūpīgi padomāt par to, lai atļautu cilvēkiem vairāk pulcēties ārpustelpās.

Ārsti nevēlas sevi iegāzt

Kā jau atzīmējuši mūsu lasītāji, testu skaits, kas tiek veikti ar mērķi atklāt inficēšanos ar Covid-19, Latvijā kļūst aizvien mazāks. Tas arī ir saprotams: milzīgs skaits cilvēku testus ir nodevuši, tad kamdēļ tos nodot atkārtoti? Turklāt visiem taču ir zināms, ka saslimstība krīt.

Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Viņķele: atsevišķi ierobežojumi paliks spēkā līdz pat gada beigām

Varasiestādes centās palielināt testēšanas apjomus ar ģimenes ārstu palīdzību, kuriem maija sākumā Nacionālais veselības dienests piedāvāja iespēju sākt ņemt pacientiem paraugus Covid-19 infekcijas analīzēm. Taču pagaidām pieteikumus šī pakalpojuma sniegšanai iesnieguši tikai 20 ģimenes ārsti. Tas, protams, ir ļoti maz. Rīgas reģionā vien ir reģistrēti 589 ģimenes ārsti.

Kā paši ārsti saka, viņi nevēlas riskēt. Ja klientu vidū pēkšņi tiks atklāts ar Covid-19 saslimušais, ārstam nāksies slēgt praksi un uz divām nedēļām doties pašizolācijā. Diez vai par to būs priecīgi arī paša Asklēpija pacienti, kuri uz 14 dienām paliks bez ģimenes ārsta, visas Latvijas medicīnas galvenās figūras medicīniskās palīdzības. Kā mēs visi zinām, bez viņa nosūtījuma kaut ko ārstēt Latvijā vispār ir praktiski neiespējami.

Ziņu lente
0