Latvijas galvenais infektologs pastāstīja, kur ir lielākais risks inficēties ar Covid-19

© REUTERS / Francois LenoirДевушки в торговом центре после облегчения карантинных мер в Бельгии
Девушки в торговом центре после облегчения карантинных мер в Бельгии  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neraugoties uz ārkārtējās situācijas atcelšanu 9. jūnijā, ir jāsaprot, ka daudzi ierobežojumi saglabāsies, pastāstīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

RĪGA, 9. jūnijs – Sputnik. Inficēšanās gadījumi visbiežāk notiek iekštelpās – mājās vai darbā, uzskata Latvijas Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis, raksta Lsm.lv.

Viņš atzīmēja, ka citu valstu fonā situācija Latvijā ir laba, taču viņu joprojām uztrauc tas, ka visbiežāk inficēšanās gadījumi notiek iekštelpās.

"Tāpēc domājot par ārkārtas situācijas atcelšanu, mums noteikti ir jābūt uzmanīgiem, jo epidemioloģiskā situācija medicīnas darbiniekiem arvien ir saspringta," sacīja Dumpis.

Viņš atzina, ka ārkārtējā situācija ir juridisks formulējums, kurš neatbilst esošai situācijai. Taču infektologs atzīmēja, ka nebūtu pārāk optimistisks attiecībā uz pieļaujamā cilvēku skaita palielinājumu iekštelpās.

Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Viņķele: atsevišķi ierobežojumi paliks spēkā līdz pat gada beigām

"Telpas ir vietas, kur pastāv masveida inficēšanās risks, tāpēc vasaras laikā nepieciešams rūpīgi izvērtēt, ko un kā cilvēki telpās var darīt. Jebkurā gadījumā visriskantākais inficēšanās veids ir runāšana vienam pret otru, šķaudīšana un masveida dziedāšana. Tāpēc vasaras laikā var domāt par atļauju cilvēkiem vairāk pulcēties ārpus telpām," uzskata Dumpis.

Eksperts atzina, ka zinātne ir aizgājusi krietni uz priekšu Covid-19 izplatības novēršanas jautājumā, jo jau ir zināmas vietas un apstākļi, kuros cilvēki inficējas visbiežāk.

Arī Latvija neatpaliek šajā jautājumā, jo iegūtās zināšanas jau tiek liktas lietā, lai sagatavotos rudens un ziemas periodam. Piemēram, jau tagad ir izveidota ātra testēšanas sistēma, pastāv iespēja noskaidrot inficēšanās vietas, kā arī pastiprināts slimnīcu darbs.

Atgādināsim, ka vakar tika ziņots par 662 diennakts laikā veiktiem koronavīrusa testiem, jauni inficēšanās gadījumi netika atklāti. Miris viens pacients ar diagnosticētu Covid-19.

Kopumā, saskaņā ar vakardienas datiem, Latvijā kopš vīrusa izplatības sākuma ir veikti 118 322 Covid-19 izmeklējumi, atklāti 1088 inficētie, 781 cilvēks izveseļojās, 26 miruši.

Ziņu lente
0