Vai Liepājas ostai nāksies piedzīvot Ventspils un Rīgas likteni: valdībā notiek strīdi

© Sputnik / Sergey MelkonovВ порту Лиепаи.
В порту Лиепаи. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits uzskata par savas iestādes galveno prioritāti izveidot Latvijā jaunu ostu vadības modeli – pārveidot tās valsts kapitālsabiedrībās, taču koalīcija neatbalstīja šādu variantu Liepājai.

RĪGA, 9. jūnijs – Sputnik. Koalīcijas partijas nav spējušas nonākt pie konsensa attiecībā uz Liepājas ostas vadības formu, vēsta LTV7 raidījums "Šodien vakarā".

Pēc tam, kad pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu un līdz ar viņu pret pilsētas ostu tika ieviestas ASV Finanšu ministrijas sankcijas, Latvijas valdība nolēma pārveidot Rīgas un Ventspils ostas valsts kapitālsabiedrībās.

Заведующий отделом экономических исследований Института Европы РАН, ведущий научный сотрудник, доктор экономических наук Анатолий Бажан - Sputnik Latvija
Gada laikā Latvija zaudējusi pusi kravu: Krievija deva padomu, kā glābt tranzītu

Vakar koalīcijas partijas apsprieda, vai šādi derētu rīkoties arī attiecībā uz Liepājas ostu – trešo lielāko ostu Latvijā.

Liepājas ostas nodošanu valsts kontrolē atbalstīja divas no piecām valdības partijām: Jaunā konservatīvā partija un "Attīstībai/Par!" kuras loceklis ir arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadītājs Juris Pūce.

"Mūsuprāt, lielo Latvijas ostu pārveidošana kapitālsabiedrībās ir svarīgs solis. Nav neviena racionāla argumenta, kāpēc Liepājas speciālā ekonomiskā zona, kuras bilance un darbības modelis ne ar ko neatšķiras no Ventspils brīvostas bilances un modeļa, netiktu attiecīgi pārvaldīts atbilstoši OECD rekomendācijām," paziņoja viņš.

Pret pievienošanu bija Nacionālās apvienības, premjera Kariņa "Jaunās Vienotības" un KPV LV locekļi.

"Liepājā nav novērojamas tādas pašas vai līdzīgas grūtības, kādas ir Rīgā un Ventspilī. Un ir jāsāk ar šīm pilsētām, nevis ar Liepāju," pārliecināts valdības vadītājs Krišjānis Kariņš.

Рижский свободный порт - Sputnik Latvija
Latvijas ostu kravu apgrozījums turpina kristies, Krievijas ostas Baltijas jūrā aug

Galīgo ostu pārvaldes koncepciju satiksmes ministrs solīja sagatavot vienas nedēļas laikā.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas vadība un Liepājas dome cer, ka Liepājas osta nepāries valsts pārziņā, kā Rīgas un Ventspils ostas.

Liepājas ostas kravu apgrozījuma kritums šī gada sākumā nav bijis tik liels kā Rīgā un Ventspilī. Rīgas ostā iekraušana kritusies par 25,2%, Ventspils ostā – par 41%, Liepājā – par 22,7%.

"Pēc pirmo četru mēnešu rezultātiem mēs redzam nelielu kritumu. Tas skaidrojams ar to, ka tiek mazāk pārkrauts antracīts, kas arī ir daļa no mūsu kravu plūsmas," paskaidroja Liepājas SEZ vadītāja vietnieks Uldis Hmieļevskis. Viņš atzīmēja, ka ir arī augošas kategorijas: piemēram, lejamkravu kļuvis par 33,5% vairāk. Osta strādā arī pie jaunu kravu piesaistīšanas, tiek attīstīta bijušās rūpnīcas "Liepājas metalurgs" teritorija, ir uzbūvētas jaunas ostu noliktavu telpas, tur sākas koksnes uzkrāšana, kura rudenī dosies uz Skandināviju. Tāpat šajā teritorijā ir sagatavotas noliktavas beramkravām – graudi un graudu produkti veido ievērojamu daļu Liepājas ostu kravu struktūrā.

Ziņu lente
0