Pikets pret VDD ēku izstiepsies pa visu Brīvības ielu

© Sputnik / Sergey MelkonovСтационарный фоторадар на улице Бривибас в Риге
Стационарный фоторадар на улице Бривибас в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piketa organizatori cer nostādīt gar Brīvības ielu četrus simtus cilvēku. Sociālā distance tiks ievērota.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Aktīvisti plāno organizēt piketu pret Valsts drošības dienesta ēkas celtniecību Brīvības ielā 207, bijušā velotreka "Marss" vietā. Pikets notiks 28. maijā, liecina informācija Facebook.

Березы зимой - Sputnik Latvija
Strīdi par VDD ēku: "gribat redzēt, ka cilvēki ķēdējas pie kokiem?"

Protesta akcijas dalībnieki ar plakātiem rokās nostāsies gar Brīvības ielu 10 metru attālumā viens no otra un izstiepsies no Brīvības pieminekļa līdz velotreka teritorijai. Tā kā Covid-19 pandēmijas dēļ ieviestie ierobežojumi paredz, ka piektā nevar piedalīties vairāk nekā 25 cilvēki, pieteikumus iesnieguši 16 organizatori.

Akcijas dalībnieki pieprasīs saglabāt kokus un nozīmīgu kultūrvēsturisko teritoriju.

Aizvadītajā nedēļā Saeimas Nacionālās drošības komisija iesniedza lēmumu par VDD ēkas būvniecību bijušā velotreka "Marss" vietā, neskatoties uz vietējo iedzīvotāju protestiem - petīciju, kas prasa saglabāt šajā vietā zaļo zonu, parakstījuši vairāk nekā 12 tūkstoši cilvēku. Tobrīd protesti vēl bija aizliegti, taču tagad ārkārtējās situācijas režīms ir mīkstināts.

Uzņēmums "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) atteicās komentēt situāciju, jo ēkas būves projekts ir aizslepenots.

Tomēr, vēsta LTV7 pārraidē "Personīga lieta", parka piekritēji apņēmušies nepadoties.

Tā kā ofisos Jaunajā Teikā un rūpnīcas VEF bijušajos cehos strādā pazīstamas IT kompānijas "Accenture", "Mikrotik" un "LMT", aktīvisti iesaka pārvērst rajonu par Latvijas Krama ieleju un radīt bijušā velotreka vietā parku un sabiedriski pieejamu teritoriju.

VDD priekšnieka vietnieks savukārt skaidroja, kāpēc dienests izvēlējies šo zemes gabalu. :

Viņš norādīja, ka dienestam jaunās ēkas būvniecībai piedāvāta tikai viena vieta, kas atbilst prasībām – atbilstoša platība, Daugavas labais krasts, nosacīti tuvu centram, lai spētu ātri reaģēt, vismaz divi alternatīvi piebraukšanas ceļi, kā arī, lai ēkā neatrastos kopā vairāki dienesti. Drošības dienests nepieļauj, ka ēkas atrašanās vietu varētu pārcelt.

Шпион с фотоаппаратом - Sputnik Latvija
"Iztaisīsiet monstru": kādēļ divi Latvijas specdienesti nevar apmesties zem viena jumta

Viņš uzskata, ka virkne cilvēku, kuri parakstījuši petīciju, nezināja, ko tieši viņi paraksta, jo paraksti vākti pret koku izciršanu un cilvēki tolaik neesot zinājuši, ka šajā vietā plānots būvēt VDD ēku.

Tomēr bijušais Rīgas mērs Oļegs Burovs iebilda: apbūvējamās zemes izvēle Rīgā ir plaša, nav nekādu iemeslu būvēt VDD ēku šajā konkrētajā vietā.

Viņš atcerējās, ka VNĪ paskatījies uz diviem zemes gabaliem Rīgā. Politiķiem šķiet smieklīgi, ka jaunai ēkai, kas maksā vairākus miljonus, tiek izraudzīts vienu no diviem zemes gabaliem. Viņš apliecināja, ka nekādas problēmas nerastos – pilsēta būtu nodevusi nepieciešamo zemes gabalu, ja par to būtu painteresējušies.

Ziņu lente
0