"Iztaisīsiet monstru": kādēļ divi Latvijas specdienesti nevar apmesties zem viena jumta

CC0 / pexels / Шпион с фотоаппаратом
Шпион с фотоаппаратом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārvākties uz jaunu vietu gatavojas ne tikai Valsts drošības dienests, bet arī Satversmes aizsardzības birojs; kādēļ divus specdienestus nevar izvietot kopā un kāpēc nodokļu maksātājiem nestāsta, cik budžeta līdzekļu aizies būvniecībai.

RĪGA, 19. februāris – Sputnik. Uz jaunu ēku grasās pārvākties ne tikai Valsts drošības dienests, bet arī Satversmes Aizsardzības birojs (SAB). Cik šim nolūkam būs nepieciešams piešķirt budžeta līdzekļu, netiek atklāts, taču izdevumi būs mērāmi vairākos miljonos, vēsta TV3.

Kādēļ nepieciešams pārvākties

Šobrīd SAB atrodas bijušā bērnudārza ēkā, taču tagad pārvāksies uz bijušās kara slimnīcas telpām Upes ielā, kur tiks veikta nopietna renovācija. Teritorijā, kas atrodas blakus slēgtajam Brasas cietumam, jau ir sākušies gatavošanās darbi jaunās specdienesta ēkas būvniecībai.

Деревья в парке, занесенные снегом - Sputnik Latvija
Kampaņa pret VDD ēkas būvniecību Rīgā: naidīgi specdienesti atklāti netika

SAB atzīmē, ka jaunā ēka ļaus specdienestam pilnvērtīgi veikt savas funkcijas – izlūkošanu, pretizlūkošanu, valsts noslēpuma sargāšanu, klasificētās informācijas apmaiņu ar ārzemju valstīm, šifrēšanu. Tiks izveidotas arī jaunas struktūrvienības.

"Mainoties Latvijas ārpolitikas situācijai, arī funkcijas ir nākušas klāt. Mēs vēlamies attīstīties, un, lai mēs varētu attīstīties un vēl efektīvāk strādāt, ātrāk, mums tomēr ir nepieciešams attīstīties arī telpu ziņā, lai mums būtu infrastruktūra attīstīta," pastāstīja SAB pārstāve Iveta Maura.

6,7 hektārus lielajā teritorijā Upes ielā, bijušajās karas slimnīcas telpās paredzēts izvietot ne tikai SAB, bet arī Ieslodzījuma vietu pārvaldes biroju, Valsts tiesu ekspertīžu biroju un tā laboratoriju.

Varbūt vismaz apspriedīsim

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) piedāvāja premjerministram Krišjānim Kariņam ("Jaunā Vienotība") uzsākt diskusiju par to, lai turpat izvietotu arī Valsts drošības dienestu. Tad varētu izbeigt skandālu saistībā ar jaunās VDD ēkas būvniecību Brīvības ielā, bijušā velotreka "Marss" teritorijā, pret ko iebilst vietējie aktīvisti. Premjers ignorēja Bordāna iniciatīvu. Tieslietu ministrs uzskata, ka Kariņš tādējādi izvairās no lēmuma pieņemšanas.

"Mums ir vajadzīga kompetenta saruna, kura nekad nesanāk," paziņoja Bordāns.

Lēmumus par jauno ēku būvniecību Satversmes Aizsardzības birojam un Valsts drošības dienestam pieņēma Māra Kučinska (ZZS) valdība. Jautājums par savstarpēju abu specdienestu izvietošanu netika apspriests, lai gan tas varēja nodrošināt līdzekļu ietaupījumu.

"No drošības viedokļa tas pat būtu kategoriski noliedzams. Šādas izlūkdienestu ēkas nekur pasaulē neliek blakus vienu otrai. Taisot iespējamo monstru no visiem, it kā cerot uz īslaicīgu efektu, lai sakoncentrētu cilvēkus. Mēs varam pakļaut to tādiem riskiem," uzskata bijušais premjers, patreizējais Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Māris Kučinskis.

Arī Iekšlietu ministrijā saskata veselu virkni risku, ja specdienesti apmetīsies zem viena jumta, piemēram, kļūs neiespējama personāla identitātes aizsardzība.

"Divu dienestu atrašanās fiziski vienā vietā/tuvu viens otram ir risks arī no fiziskās drošības un mobilitātes principa. Piemēram, bloķējot ielu, paralizējot centrālo elektropievadi, uzliekot radioviļņu bloķēšanu, būtu iespējams uzreiz paralizēt divu dienestu darbu. Turklāt jāņem vērā, ka attiecīgajai teritorijai pieguloša ir arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta teritorija, kas šo principu padara vēl nozīmīgāku," paziņoja ministrijā.

Un arī te ārzemju specdienesti

Cik miljonus maksās jaunā Satversmes Aizsardzības biroja ēka – tā ir slepena informācija. Tieslietu ministrija uzskata, ka būtu tikai taisnīgi paziņot nodokļu maksātājiem izmaksu summu ne tikai jaunajai SAB ēkai, bet arī par Valsts drošības dienesta jauno telpu būvniecību.

"Es domāju, ka tas nav godīgi pret nodokļu maksātāju naudu, un es šādu tradīciju valdības darbā vēlētos izskaust. Kamēr tas ir noslepenots, to nevaru izpaust," norādīja Bordāns.

Деревья на фоне голубого неба весной - Sputnik Latvija
Specdienesta intereses stāv augstāk par sabiedrības: kādēļ VDD neļaus iekārtot parku Teikā

Pret šādu pieeju iebilst Kučinskis, kurš uzskata, ka šo informāciju var ļaunprātīgi izmantot Latvijai nedraudzīgie ārzemju specdienesti.

"Ja tu zini katru finanšu jomu, tad nav jābūt pārāk lielam ekspertam, lai tie, kas nav pārāk labvēlīgi Latvijai, varētu sarēķināt, kas tad iekšā atrodas, kāda ir šī pakāpe, un varētu kaut ko sliktu plānot. Ir robeža, kad ir jāzina, un ir robeža, piedodiet, kam ir jāpaliek noslēpumā," paskaidroja Kučinskis.

Jauno SAB ēku bijušās kara slimnīcas teritorijā plānots nodot ekspluatācijā 2023. gadā. Saistībā ar šo vietu aktīvisti nepauž uztraukumu – viņiem apsolīja, ka kokos necirtīs, savukārt pašu slimnīcas ēku aizsargā tā UNESCO pasaules mantojuma objekta īpašais statuss.

Ziņu lente
0