Nekādu šķirbiņu un sodi skatītājiem: Levits pieprasa stingru likumu par PSRS formu

© Sputnik / Sergey MelkonovМанекен в форме солдата Советской армии
Манекен в форме солдата Советской армии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prezidents Egils Levits lūdz Saeimu svītrot no likuma norādi par pašvaldību tiesībām atsevišķos gadījumos atļaut totalitāro režīmu simbolu lietošanu – viņš iesaka uzreiz paredzēt iespējamos izņēmumus.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Latvijas prezidents Egils Levits nosūtījis Saeimai atkārtotai izskatīšanai Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likuma grozījumus, kuri aizliedz totalitāro režīmu simboliku un formas tērpus – viņam ir vairākas piezīmes un ierosinājumi.

Церемония передачи копии Знамени Победы Новосибирской области - Sputnik Latvija
Ārkārtas situācijā Latvija cīnās ar Sarkano armiju: KF vēstniecība par jauno likumu

Prezidents uzskata, ka pašreizējā redakcijā likumā ir "šķirbiņas", piemēram, šaubas rada punkts par to, ka pašvaldības var pieņemt lēmumu, vai atļaut simbolikas lietošanu noteiktā pasākumā, vēsta tvnet.lv.

Levits lūdz parlamentu labot neprecīzos formulējumus, kuri var novest pie likuma divēja traktējuma. Prezidents uzskata, ka jāsastāda pilns izņēmumu saraksts, kuros formu iespējams atļaut. Pašreizējais formulējums "kad to izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu vai izdarīto noziedzīgo nodarījumu attaisnošanu", pēc Levita domām, ir pārāk izplūdis.

Prezidents norādīja, ka domstarpības par likuma traktējumu nav pieļaujamas un gadījumā, ja katrai pašvaldībai tiks dotas tiesības pieņemt lēmumu par simbolikas atļaušanu vai aizliegšanu, šie lēmumi var būt atšķirīgi analoģiskos gadījumos.

Tāpat prezidents ieteica iekļaut tajā punktu par to, ka atbildība par aizlieguma pārkāpumu jāuzņemas ne tikai pasākuma organizatoriem, bet arī dalībniekiem un skatītājiem.

23. aprīlī Saeima trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus, kuri aizliedz publiskos pasākumos nēsāt bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un varasiestāžu pārstāvju formas tērpu un apģērba elementu lietošanu.

Grozījumi aizliedz arī šī apģērba elementus, kuru kopums (apģērba gabali, aksesuāri, atpazīšanas zīmes, kokardes, uzpleči, aprīkojums) pēc tā vizuālā izskata nepārprotami ļauj identificēt minētos bruņotos spēkus vai represīvās iestādes. Aizliegums ietver arī bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas karogu, ģerboņu un himnu, nacistiskās svastikas, SS zīmes un padomju simbolu – sirpja un āmura līdz ar piecstaru zvaigzni - izmantojumu.

Марш легионеров СС в Риге - Sputnik Latvija
Latvija radījusi draudus SS leģionāru gājienam: Lindermans par latviešu rusofobijas cenu

Par likuma pārkāpumiem paredzēts brīdinājums vai naudas sods līdz 350 eiro fiziskām personām un līdz 2900 eiro juridiskām personām.

Izņēmums tiek pieļauts gadījums, ja minēto simbolu izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu un to noziegumu attaisnošanu, to lietojumu atļāvusi pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā plānots organizēt publisku pasākumu. Plānots, ka, iesniedzot publiska pasākuma organizācijas pieteikumu, tajā būs jānorāda, kādus no iepriekšminētajiem simboliem paredzēts izmantot. Pirms pieteikuma izskatīšanas pašvaldībai būs jānoskaidro, kāds ir Valsts drošības dienesta viedoklis.

Ziņu lente
0