Ārkārtas situācijā Latvija cīnās ar Sarkano armiju: KF vēstniecība par jauno likumu

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasЦеремония передачи копии Знамени Победы Новосибирской области
Церемония передачи копии Знамени Победы Новосибирской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Saeima galīgajā lasījumā apstiprinājusi aizliegumu nēsāt padomju un nacistu formas tērpus, kā arī izmantot atbilstošo simboliku sabiedrisku pasākumu laikā.

RĪGA, 25. aprīlis - Sputnik. Latvijas valdība pat pandēmijas apstākļos nespēj atteikties no savu ideoloģisko postulātu popularizācijas un ar vienu spalvas vilcienu nostāda ārpus likuma pat formas tērpu, ko nēsāja varoņi, kas atbrīvoja Eiropu no fašisma, norāda Krievijas vēstniecība Latvijā.

"Pat pasaules pandēmijas un ārkārtas situācijas apstākļos Latvijas valdība nespēj atteikties no savu ideoloģisko postulātu popularizācijas. Ar vienu spalvas vilcienu varoņi, kas atbrīvoja Latviju un Eiropu no fašisma, ir zaudējuši pelnītās tiesības lepni nēsāt savu karavīra formu. Lūk, kā gadās, kad pagātnes mītiskie draudi izrādās svarīgāki par aktuālām izdzīvošanas problēmām," Krievijas vēstniecība Latviā komentēja likuma pieņemšanu.

23.aprīlī Saeima trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus, kas aizliedz publiskos pasākumos izmantot bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku, kā arī likumsargājošo iestāžu formas tērpus un apģērba elementus, paziņoja parlamenta preses dienests.

Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Gasparjans pastāstīja, kā "nacionālistiskās pabiras" Latvijā tracina padomju forma

Grozījumi paredz, ka par bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas karoga, ģerboņa, himnas, bruņoto spēku un likumsargājošo (represīvo) iestāžu formas tērpa, kā arī tā elementu (apģērba priekšmetu, aksesuāru, pazīšanās zīmju, kokaršu, uzpleču, ekipējuma) lietošanu, kuru kopums pēc ārējā izskata viennozīmīgi ļauj identificēt minētos bruņotos spēkus vai represīvās iestādes, nacistiskā kāškrusta, SS zīmju un padomju simbolu – sirpja, āmura un piecstaru zvaigznes lietošanu publiskās vietās, tostarp arī stilizētā veidā, paredzēts brīdinājums vai naudas sods līdz 70 naudas soda vienībām (350 eiro) fiziskām personām un līdz 580 vienībām (2900 eiro) – juridiskām personām.

Izņēmums tiek pieļauts gadījums, ja minēto simbolu izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu un to noziegumu attaisnošanu, to lietojumu atļāvusi pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā plānots organizēt publisku pasākumu. Plānots, ka, iesniedzot publiska pasākuma organizācijas pieteikumu, tajā būs jānorāda, kādus no iepriekšminētajiem simboliem paredzēts izmantot. Pirms pieteikuma izskatīšanas pašvaldībai būs jānoskaidro, kāds ir Valsts drošības dienesta viedoklis.

Ziņu lente
0