Banku "dāsnums": kā Latvijā palīdz kredītņēmējiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kredīta pamatsummas atmaksas termiņa atlikšana nozīmē, ka šajā periodā kredītņēmējam būs jāmaksā tikai procenti; pēc atvieglošanas termiņa beigām pamatsummas dzēšanas maksājumu apmērs palielināsies.

RĪGA, 30. aprīlis – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Latvijas bankas izsludina moratoriju hipotekāro kredītu atmaksai uz laiku līdz 12 mēnešiem saistībā ar Covid-19 izraisīto krīzi. Patiesībā, nākas domāt, ka bankas tikai un vienīgi plāno nopelnīt vairāk naudas uz kredītņēmēju rēķina.

Koronavīrusa izraisītā krīze skārusi arī hipotēkas kredītņēmējus. Pašlaik, saskaņā ar Finanšu nozares asociācijas datiem, vairāk nekā 4400 klientu ir saņēmuši iespēju atlikt kredīta pamatsummas atmaksu krīzes periodā. Maksājumi atlikti 10 tūkstošiem līgumu par kopējo summu 628 miljonu eiro apmērā.

Финансовые расчеты - Sputnik Latvija
Kreditori ir ļaunatminīgi: kāpēc 300 eiro liela parāda norakstīšana var radīt problēmas

Tā vēl nav 2009. gada krīze, tomēr, neapšaubāmi, lielākais satricinājums finanšu tirgū pēdējo 10 gadu laikā. Ir saprotama Latvijas Bankas vadītāja vēlme sarīkot "amnestiju" iepriekšējās krīzes bankas klientu vidū – citādi, spriežot pēc visa, komercbankas pēc 2020. gada vispār varēs slēgt kredītu nodaļas, jo tās vari nebūs vajadzīgas. Nebūs ko kreditēt.

Situācija ar hipotēku kredītņēmējiem tika apspriesta Saeimas Mājokļa lietu apakškomisijas sēdē. Tās priekšsēdētāja, Saeimas deputāte Regīna Ločmele-Luņova tikšanās beigās paziņoja: "Šodien ir vēsturiska diena, jo turpat visas Latvijas komercbankas ir pievienojušās moratorijam, kas paredz banku klientiem iespēju saņemt labvēlības periodu līdz pat 12 mēnešiem hipotekārā kredīta pamatsummas maksājumu atlikšanā. Šo iespēju varēs izmantot iedzīvotāji, kuru finansiālā situācija ir pasliktinājusies Covid-19 pandēmijas izraisītās ārkārtējās situācijas ietekmē." Pamatsummas atmaksas atlikšanu uz 6 mēnešiem varēs izmantot patēriņa kredītu un līzinga saņēmēji.

Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Latvijas varasiestādes var atbrīvot iedzīvotājus no parādiem

"… Lai šo procesu turpinātu maksimāli efektīvi un vienveidīgi, Finanšu nozares asociācija kopā ar biedriem, ievērojot labāko praksi atbalsta sniegšanā, apstiprināja moratoriju, kas atbilst Eiropas Banku iestādes vadlīnijām. Moratorijam var pievienoties ikviena kredītiestāde vai tās meitas sabiedrība, un to var individuāli ievērot ikviens Latvijas kreditēšanas tirgus dalībnieks, kas sniedz hipotekāros, patēriņa kredītus vai līzinga pakalpojumus privātpersonām," uzsver Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre.

Skaits paziņojums. Taču liekas, ka patiesie komercbanku motīvi ir tālu no deklarētajām rūpēm par klientiem. Pirmkārt, atkarībā no maksājumu kavēšanas termiņa bankām nāksies veikt rezerves uzkrājumus izsniegtajiem kredītiem. Tātad regulārajos maksājumos bankas ir ieinteresētas ne mazāk par klientiem, un varbūt pat vairāk. Otrkārt, sevišķi hipotekārā kredīta sākuma posmā (kā jebkura cita liela kredīta gadījumā), pamatsumma sastāda ne tik lielu ikmēneša maksājuma daļu. Lielākā daļa – tie ir procenti, peļņa, no kuras bankas, kā redzams, nesteidz atteikties. Praksē tas nozīmē, ka klientiem atļauj "atlikt" atmaksu tikai daļai (bieži vien nelielai) no ikmēneša maksājuma.

Банкноты номиналом 5 и 10 евро. - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājiem piedos vecus parādus, taču ne uzreiz

Un galvenais. Komercbankas neatceļ maksājumus, bet gan pārceļ tās uz vēlāku laiku. Tas nozīmē, ka klienti, kas ir saskārušies ar grūtībām un bijuši spiesti noslēgt vienošanos ar banku, ar procentiem par bankas naudas izmantošanu apmaksās saņemto 12 mēnešu maksājumu atlikšanu. Būtībā klienti brīvprātīgi piekrita maksāt procentus bankām ilgāk (un vairāk), nekā iepriekš plānots.

Tiesa, savā paziņojumā Finanšu nozares asociācija godīgi atzīmē, ka, tā kā "pamatsummas atmaksa tiek atlikta, tāpēc pēc saistību izpildes termiņa atlikšanas beigām pieaugs ar pamatsummas atmaksu saistītie maksājumi. Lai ikmēneša maksājums paliktu iepriekšējā apmērā, pastāv iespēja pagarināt kredīta termiņu, taču šajā gadījumā jārēķinās, ka, atbilstoši apstākļiem finanšu tirgos, kopējais samaksāto procentu apjoms var pieaugt, kā arī par termiņa pagarinājumu var tikt prasīta papildu komisijas maksa".

Par kredīta pamatsummas atmaksas termiņa pagarināšanas pieteikuma izskatīšanu bankas sola neņemt komisijas maksu. Klients, kurš ir nonācis grūtā finanšu situācijā, jau tā būs spiests maksāt lielu cenu.

Ziņu lente
0