Kreditori ir ļaunatminīgi: kāpēc 300 eiro liela parāda norakstīšana var radīt problēmas

CC0 / Pixabay / Bru-nO / Финансовые расчеты
Финансовые расчеты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nelielu kredītu parādu norakstīšana nākotnē var padarīt neiespējamu jauna aizņēmuma saņemšanu vajadzības brīdī – kreditori nepiedod tiem, kuri nav atmaksājuši parādu.

RĪGA, 17. aprīlis – Sputnik. Valdība atbalstījusi ideju norakstīt patēriņa kredītus par summu līdz 5 tūkstošiem eiro noteiktu kategoriju iedzīvotājiem. Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija, kuras locekļus šie grozījumi skars tieši, atzīmēja, ka viņiem tādi norakstīti kredīti nozīmē zaudētu naudu. Un nākotnē cilvēkiem, kuri nav nomaksājuši kredītu, būs ļoti grūti saņemt jaunu aizņēmumu, vēsta LTV7 programma "Šovakar" .

Valdības nesenajā sēdē tika izskatīta Tieslietu ministrijas sagatavoto normatīvo aktu pakete. Saeimā iesniegta iniciatīva atvieglot maksātnespējas procedūru cilvēkiem ar nelieliem ienākumiem. Projekta autori noskaidroja, ka tādu valstī ir apmēram 140 tūkstoši (uz 400 tūkstošiem strādājošo). Daudziem no viņiem ir parādsaistības jau kopš iepriekšējās krīzes, 2009.gada laikiem. Taču likumdošana neļauj viņiem iziet maksātnespējas procesu, ko vēl nesen bankrots bija pieejams tikai ar parādiem virs 5000 eiro.

Председатель правления Латвийской торгово-промышленной палаты Янис Эндзиньш - Sputnik Latvija
"Labklājības ziņā būtu virs Singapūras": Endziņš slavē MK par labu darbu

Ministrija iesaka atļaut maksātnespējas procedūru arī ar parādiem no 300 līdz 5000 eiro. Administratora pakalpojumu apmaksa gandrīz 1000 eiro apmērā tagad būs lieka, jo procedūra noritēs pie notāra. Maksātnespējas termiņš – divi gadi.

Prcedūra būs pieejama tikai maznodrošinātajiem, turklāt nav plānots norakstīt visus parādus, piemēram, neviens netiek atbrīvots no komunālajiem rēķiniem. Runa pārsvarā ir par ātro kredītu un ar tiem saistīto saistību norakstīšanu. Treškārt, cilvēkam nāksies apmeklēt Nodarbinātības valsts aģentūru un noklausīties finansiālās pratības kursu. Divus gadus notārs sekos, kā klients pilda vienošanās noteikumus, un jebkurā brīdī var atcelt "nodokļu amnestiju".

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns paskaidroja, ka resors nevar garantēt, ka cilvēki, kuri iestiguši ātrajos kredītos, nenokļūs no jauna šajā purvā, taču valsts pienākums ir dot iespēju no tā izrauties.

Likumprojekts vēl jāapstiprina Saeimā.

Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija dokumentu vērtē skeptiski, jo kreditoriem tā ir zaudēta nauda.

Tiem, kas izsniedzis šos kredītus, bankas vai citas iestādes, vai tas būtu līgums par preču iegādi ar nomaksu, šos līdzekļus nāksies norakstīt, vērtēja asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš. Viņš atzina, ka, protams, jāatrod iespēja palīdzēt iedzīvotājiem grūtībās, taču, no otras puses, jāsaprot, ka nākotnē šiem cilvēkiem būs ļoti grūti saņemt jaunu kredītu.

Ziņu lente
0