Vai kritīsies cenas Rīgā: kā koronavīruss ietekmēs mājokļu tirgu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dzīvokļu pieprasījuma krišanās pandēmijas periodā, ņemot vērā ienākumu samazināšanos, var likt kristies dzīvokļu cenām Rīgā, taču būtiska cenu samazināšanās nav gaidāma.

RĪGA, 3. aprīlis — Sputnik. Koronavīrusa pandēmija ietekmē arī nekustamo īpašumu tirgu, tomēr cenas Rīgā nebija tik lielā mērā paceltas mākslīgi kā Tallinā vai Viļņā, tāpēc izmaiņas nebūs tik nozīmīgas, uzskata nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits, vēsta Baltic Course.

Входная дверь в квартире многоэтажного жилого дома - Sputnik Latvija
Velns slēpjas detaļās: kādiem dzīvokļiem atcels nekustamā īpašuma nodokli

Patlaban vidējā cena par kvadrātmetru sērijveida dzīvoklī Rīgā sastāda 822 eiro. Eksperts uzskata, ka platības cena var kristies, ja mazināsies mājokļu pieprasījums krīzes periodā.

Pēc Šmita domām, mājokļu cenas jaunajos projektos lielā mērā noteiks iespēja saņemt bankas finansējumu nekustamā īpašuma iegādei.

Viņš piezīmēja, ka iespējama cenu korekcija, jo jau tagad redzams, ka cilvēki ir gatavi pārorientēties un strādāt celtniecībā par 30-40 eiro dienā. Rezultātā celtniecības izdevumi uz darbaspēka rēķina var kristies.

Lielai daļai iedzīvotāju ir finansiālie līdzekļi, to apliecina arī banku ekonomisti, tātad skaidrs, ka darījumi nekustamo īpašumu tirgū tiks veikti arī turpmāk, uzskata Šmits. Pēc viņa domām, iedzīvotāji turpmāk tērēs brīvo naudu apdomīgāk – tāda tendence ir vērojama jau vairākus gadus. Šmits uzsvēra, ka neviens ekonomists nebūtu varējis prognozēt tādu stagnāciju ekonomikā, tātad pagaidām būtu pāragri komentēt iedzīvotāju turpmākos paradumus nekustamo īpašumu jomā.

Pie tam krīzes periods ir arī iespēju laiks, runājot par apbūvētājiem.

На один день улица Тербатас в Риге стала пешеходной. - Sputnik Latvija
Maksa par dzīvokli Rīgā pieaugs

Ja jauno projektu apbūvētājiem ir pašiem savi resursi investīcijām jauno projektu celtniecībā, no biznesa viedokļa tas ir labvēlīgs laiks, norādīja Šmits. Viņš pieļāva, ka ekonomiskā krituma apstākļos būs iespējams iegādāties lētākus būvmateriālus, noalgot lētāku darbaspēku. Pēc pandēmijas ierobežojumu beigām, domājams, konkrētais produkts būs vienīgais pieejamais tirgū tādā gatavības stadijā, skaidroja Šmits.

Ziņu lente
0