Antiseptiskais līdzeklis, maskas, analīzes: kā Latvija cīnās ar deficītu

© Sputnik / Sergey Melkonov Sergey MelkonovВидеооператор возле памятника Свободы в Риге 16 марта 2020 года
Видеооператор возле памятника Свободы в Риге 16 марта 2020 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat ja Latvija sāktu gatavoties koronavīrusa epidēmijai vienu gadu pirms tās, paredzēt, cik masku būs nepieciešams, būtu neiespējami, uzskata ātrajā palīdzībā; pagaidām tās ietaupa uz atlikto operāciju rēķina, taču vai krājumu pietiks ilgam laikam?

RĪGA, 19. marts – Sputnik. Līdzīgi citām valstīm, Latvijā par lielu deficītu kļuvušas maskas, antiseptiskie līdzekļi un citi individuālās aizsardzības līdzekļi pret koronavīrusu – faktiski tos nav iespējams nopirkt nevienā aptiekā. Turklāt cilvēki sūdzas, ka ļoti ilgi nākas gaidīt gan analīžu nodošanu, gan to rezultātus, vēsta LTV.

Papildu ražošana

Roku dezinficēšana pēc mazgāšanas kļuvusi par rutīnu daudziem cilvēkiem, taču speciālus līdzekļus šim nolūkam ir kļuvis ļoti grūti iegādāties. Tādēļ "Rīgas farmaceitiskā fabrika" nolēma iesaistīt papildu jaudu antiseptiskā līdzekļa ražošanai. Taču darbi vēl nav sākti, jo pietrūkst nepieciešamo komponentu.

Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško paziņoja, ka, saskaņā ar ministrijas datiem, medicīnas iestādēs dezinfekcijas līdzekļi ir.

"Mēs ceram to sakārtot, lai dezinfekcijas līdzekļus sāk ražot šīs nedēļas laikā, un nākamnedēļ tos var sākt piegādāt," informē Mūrmane-Umbraško.

Tā kā krājumi ātri izsīkst, ministrija varētu atļaut ražot antiseptiskos līdzekļus aptiekām, vismaz savām vajadzībām, un nepieprasīs reģistrēt šos līdzekļus un iziet visas formālās procedūras.

Vienalga nepietiktu

Arī masku un citu individuālo aizsarglīdzekļu nepietiek. Tos taupa uz atcelto operāciju rēķina.

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Veselības ministrija brīdina: šie līdzekļi nepalīdzēs koronavīrusa gadījumā – kļūs sliktāk

Mūrmane-Umbraško uzskata, ka masku pagaidām pietiek un pietiks vēl vairākām dienām vai nedēļai.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule atzīst, ka ātrajā palīdzībā pret šo situāciju attiecas ar zināmu uztraukumu.

"Mēs īstenībā sākām jau uzkrājumus veidot tad, kad sākās viss Uhaņā, tas bija no janvāra. Tas patēriņš ir ļoti, ļoti liels, un es domāju, pat, ja mēs būtu ļoti gatavojušies jau gadu iepriekš, it kā nezinot uz ko, mēs nekad nevarētu pateikt, cik daudz šie līdzekļi būs vajadzīgi," paziņoja Cipule.

Arī cilvēku nepietiek

Nepietiek arī darbaroku. Jau šobrīd rindā uz koronavīrusa analīzēm stāv simtiem cilvēku, un gaidīšanas laiks pārsniedz sākotnēji pieteikto diennakti, neraugoties uz to, ka palīgā nākusi arī E. Gulbja laboratorija.

Ātrā palīdzība nepaspēj izbraukt uz visiem izsaukumiem, tādēļ kopš 13. marta ir iespējams atnākt un nodot analīzes vienā no Infektoloģijas centra teltīm. Kopš 17. marta vēl vienu šādu mobilo punktu atvēra pie Biķernieku trases, vēl divi var parādīties Stradiņa slimnīcas un Austrumu slimnīcas teritorijā. Drīzumā tās atvērs arī reģionos – Liepājā, Daugavpilī, Rēzeknē un Valmierā.

Рижский черный бальзам - Sputnik Latvija
"Latvijas balzams" sāks ražot antiseptisko līdzekli, kuru nedrīkst dzert

Patlaban Veselības ministrija risina jautājumu par personālu, kurš nodarbosies ar analīžu vākšanu, un vietām, kur to varēs organizēt. Kad šie jautājumi tiks atrisināti, analīzes tiks paņemtas ātrāk un vairāk.

Tāpat ierēdņi noskaidro, kādas zāles cilvēkiem ir nepieciešamas. Tiem, kas agrāk pasūtīja medikamentus ārzemēs, Veselības ministrija iesaka mēģināt pasūtīt tās pie vairumtirgotājiem vai pie aptiekām Latvijā.

Ķīnas varasiestādes 31. decembrī paziņoja par nezināmas pneimonijas uzliesmojumu Uhaņā. Par slimības ierosinātāju izsludināja jauna tipa koronavīrusu, kurš ieguva nosaukumu COVID-19. Saskaņā ar sākotnējo versiju, par inficēšanās avotu kļuva savvaļas dzīvnieku gaļa, tostarp sikspārņu gaļa, kas tika pārdota Uhaņas tirgū.

Pasaules Veselības organizācija 11. martā atzina saslimšanas uzliesmojumu par pandēmiju.

Ziņu lente
0