Balsošana ar ID kartēm: priekš kam vajag miljonu eiro un kādi ir riski

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādēļ ministrija uzstāj uz ID karšu skenēšanas iekārtu nomas un kā balsos vēlētāji, ja jaunā sistēma uzkārsies.

RĪGA, 27. februāris – Sputnik. Saeimas vēlēšanās pēc diviem gadiem varēs balsot arī ar identifikācijas kartēm. Plānots izveidot speciālu mobilo lietotni, kas ļaus vēlēšanu iecirkņu darbiniekiem noskenēt ID karti vai pasi. Šāda sistēma maksās gandrīz miljonu eiro, vēsta TV3.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija piedāvāja atļaut balsot arī ar identifikācijas kartēm, lai paaugstinātu vēlētāju aktivitāti. Aprēķināts, ka jau nākošajās vēlēšanās Latvijā būs aptuveni 200 tūkstoši cilvēku, kuri lietos tieši ID karti, nevis pasi.

Elektroniskais vēlētāju reģistrs ļaus balsot ar ID karti jebkurā iecirknī Latvijā. Lai iecirkņu darbinieki varētu identificēt vēlētāju, viņiem tiks nodrošināti mobilie telefoni, kas tiks nomāti. Pirkt tos tikai vēlēšanu nolūkam ir neefektīvi – labāk centralizēti nomāt tos, uzsvēra vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!"). Kopumā projektam nāksies iztērēt aptuveni 900 tūkstošus eiro.

"Uzrāda to [pasi vai ID karti], tā tiek noskenēta ar īpaši izstrādātu mobilās aplikācijas palīdzību, notiek sazināšanās tiešsaistē ar reģistru, tiek apstiprināts, ka šis cilvēks nav balsojis līdz šim, ir Latvijas pilsonis, kas sasniedzis 18 gadus. Reģistrācija ir notikusi, cilvēkam izsniedz vēlēšanu komplektu," paskaidroja Pūce.

Šobrīd netiek atklāts, vai sistēmas otrajā galā sēdēs reāli cilvēki, kuri pārbaudīs datus uz vietas, vai arī pārbaudi veiks datorprogramma. Pūce atteicās atklāt precīzu reģistra darba algoritmu, paskaidrojot, ka tā nav tā informācija, ko var atklāt sabiedrībai.

Официальные рижские коты - Кузя и Мурис - Sputnik Latvija
Politika
"Rūpēsimies ne tikai par kaķiem": Rīgas vēlēšanām parādījies pirmais kopīgais saraksts

"Lielākais risks, visticamāk, ir šī IT sistēma, kas jāizmanto šajā modelī. Bet piedāvājam rezerves plānu. Ja nu kādā iecirknī nav interneta vai nedarbojas sistēma, tad vēlēt varētu reģistrācijas aploksnēs. Tas ir līdzīgi kā pasta balsošanā arī šobrīd," atzīmēja CVK vadītāja Kristīne Bērziņa.

"Pieļaujam, ka būs situācija, ka kāds iecirknis visu dienu būs bez mobilo telefonu sakariem. Tā būtu krīzes situācija, kura būtu saistīta ar dabas nelaimi vai apzinātu iejaukšanos, tādā gadījumā ir citi rīcības plāni, ko darīt, ja ir iejaukšanās sistēmā," piebilda Pūce.

Pēc Bērziņas sacītā, vēlēšanu sistēmas uzturēšana būs Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārziņā. Jau šobrīd PMLP gatavo vēlētāju sarakstu, izmantojot iedzīvotāju reģistra datus. Savukārt CVK nodrošinās iekārtu nomu.

Ziņu lente
0