LKS pret SS leģionāru gājienu: apsūdzības pret Ždanoku un Bulgārijas piemērs

© Sputnik / Sergey MelkonovМарш легионеров СС в Риге
Марш легионеров СС в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kur slēpjas eirodeputātu iesnieguma nozīme ar aicinājumu atcelt Waffen SS leģionāru gājienu 16. martā un kādā citā ES valstī šāds neonacistu gājiens nesen tika aizliegts.

RĪGA, 26. februāris – Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājai, eirodeputātei Tatjanai Ždanokai nācās personīgi saskarties ar dažu citu Latvijas eiroparlamentāriešu uzbrukumiem pēc tam, kad viņa organizēja parakstu vākšanu aicinājumam Latvijas varasiestādēm atcelt Waffen SS leģionāru gājienu 16. martā Rīgā. Par to viņa pastāstīja Sputnik Latvija.

Trīsdesmit astoņu Eiropas Parlamenta deputātu no 16 ES valstīm iesniegums tika nodots Latvijas Ministru kabinetam, Saeimai un Rīgas domei 10. februārī. Lai gan ir pamats domāt, ka valsts un galvaspilsētas vadība ignorēs aicinājumus nepieļaut nacisma slavēšanu Rīgā, Tatjana Ždanoka uzsvēra, ka šādām iniciatīvām ir liela nozīme.

Юрий Петропавловский - Sputnik Latvija
Petropavlovskis: 16. martā uzzināsim, cik svarīga Rīgai ir tās reputācija

"Protams, šāds eirodeputātu aicinājums ir ļoti svarīgs. Ziņas par nacisma slavēšanas gadījumiem izplatās pa visu Eiropu – caur eirodeputātiem un viņu palīgiem.

Starp citu, šī vēstule izprovocēja trīs citu Latvijas eirodeputātu uzbrukumu – Kalnietes, Ījaba un Melbārdes – personīgi man. Bet, es domāju, tieši šis manu oponentu demaršs, kuri nenoliedza pašu faktu, ka Rīgā tiek rīkoti ikgadējie gājieni 16. martā, pamudināja daudzus kolēģus, pirmām kārtām no kreisā flanga, atbalstīt mani un parakstīties.

Mēs turpinām cīnīties," uzsvēra viņa.

Rīgas domē jau ir vērsusies Latvijas Antinacistiskā komiteja ar lūgumu ļaut sarīkot mītiņu vietā, kur parasti Vecrīgā sākas leģionāru gājiens. Atgādināsim, ka pērn Rīgas dome atļāva antinacistiem sarīkot akciju, taču nevis pieteiktajā vietā, bet pie Bastejkalna, lai viņi netraucē leģionāru gājienam. Beigās LAK atcēla pasākumu.

Svaigs piemērs, kam derētu sekot līdzi

Tikmēr Latvijai ir piemērs, kam sekot līdzi cīņas lietā pret nacismu. Šogad Bulgārijas varasiestādes pirmo reizi pēdējo 17 gadu laikā aizliedza neonacistu gājienu, kurš pazīstams kā Lukova maršs, vēsta LKS Facebook.

Президент РФ Владимир Путин выступает на Всемирном форуме памяти жертв Холокоста в Израиле - Sputnik Latvija
Putins: vietējie līdzskrējēji Eiropā savā nežēlībā pārspēja nacistu saimniekus

Šis gājiens tika rīkots katru gadu februārī kopš 2003. gada par godu ģenerālim Hristo Lukovam, kurš 30. gados vadīja Bulgārijas Nacionālo leģionu savienību. Lukova maršā ik gadus pulcējās labējie nacionālisti un neonacisti no visas Eiropas.

Šogad Sofijas mērs aizliedza pasākumu, savukārt Bulgārijas ĀM nosauca to par "rupju Holokausta un tā nevainīgo upuru piemiņas zaimošanu", aicinot jauniešus nepiedalīties šādos maršos.

Vai šim piemēram sekos Rīgas vadība, rādīs laiks.

Ziņu lente
0