Krievu vēlētāju kanāls: vai Pirmo Baltijas kanālu slēgs?

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar neoficiālu informāciju, 20. martā tiks likvidēts Pirmā Baltijas kanāla Ziņu dienests, uz kuru lika uzsvaru savu priekšvēlēšanu kampaņu laikā tās politiskās partijas, par kurām parasti balso Latvijas krievvalodīgie vēlētāji.

RĪGA, 25. februāris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Pēdējo dienu laikā Rīgas mediju aprindās pastiprināti cirkulē baumas par iespējamo Pirmā Baltijas kanāla ziņu dienesta slēgšanu. Latvijas Televīzija pat nosaukusi datumu – 20. marts.

Здание посольства России в Риге - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība Latvijā: kratīšana "Baltijas Mediju alianse" ir tīrīšana

Iespējams, viss būs daudz radikālāk: kanāls var tikt slēgts, un līdz ar to cietīs ar to saistītie mediji. Tas, piemēram, ir populārais iknedēļas izdevums "MK-Latvija", kurš daudzus gadus saglabājis līderpozīcijas drukātās preses tirgū, tostarp pateicoties vērienīgam reklāmas atbalstam radniecīgajā telekanālā.

Patlaban "Baltijas mediju alianses" struktūrā, neskaitot Pirmo Baltijas kanālu, ietilpst reklāmas aģentūras "Pirmais Baltijas muzikālais kanāls" un "Baltijas mediju reklāma", kā arī izdevniecības nams "Print Media" un citi uzņēmumi.

Dažādi informācijas avoti ziņo, ka telekanāla un "MK-Latvija" īpašnieka – kompānijas "Baltijas mediju alianse" – konti ir arestēti, tāpat kā tās īpašnieku konti. Telekanāla darbiniekiem netiek izmaksāta alga (kurai bija jābūt izmaksātai jau februāra sākumā), īstenot saimniecisko darbību ar "slēgtiem" kontiem nav iespējams. Netiek izslēgts, ka tuvāko dienu laikā, kanāla vadība vērsīsies pie sabiedrības un oficiāli informēs par situāciju.

Nepatikšanas telekanālam sākās 4. februārī, kad Latvijas Valsts drošības dienests veica kratīšanas "Baltijas mediju alianses" birojā. Tās bija saistītas ar aizdomām par iespējamo Pirmā Baltijas kanāla saikni ar Krievijas biznesmeni Juriju Kovaļčuku. Viņš vairākus gadus ir Eiropas Savienības sankciju sarakstā. Iespējams, kratīšanu laikā tika atrasti apliecinājumi tam, ka viņš ir "Baltijas mediju alianse" līdzīpašnieks ar vairāku uzņēmumu starpniecību.

Aizdomās par ES sankciju pārkāpšanu nonāca "Baltijas mediju alianses" līdzīpašnieks Oļegs Solodovs un kompānijas juridiskā dienesta vadītājs Sergejs Kārītis. Viņi tika aizturēti, pēcāk viņus izlaida brīvībā.

Телевизионная испытательная таблица на экране телевизора - Sputnik Latvija
Igaunija palīdzēs Latvijai izmeklēt Pirmā kanāla retranslētāja lietu

Iepriekš, 2019. gada novembrī, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome aizliedza "Baltijas mediju aliansei" translēt 9 Krievijas telekanālus, kuru patiesā labuma guvējs, pēc padomes domām, ir Jurijs Kovaļčuks.

Pirmais Baltijas kanāls translē "Pirmā kanāla" raidījumus un ir trešais populārākais kanāls Latvijā.

Saistībā ar auditorijas specifiku Pirmais Baltijas kanāls ir tas medijs, uz kuru uzsvaru savu priekšvēlēšanu kampaņu laikā lika tās politiskās partijas, par kurām parasti balso Latvijas krievvalodīgie vēlētāji. Nedrīkst izslēgt, ka laiks kanāla slēgšanai – vai arī vismaz pagaidu tā darbības apturēšanai - ir izraudzīts nebūt ne nejauši. Valdības koalīcijas partijām Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās ir ārkārtīgi izdevīgi atstāt bez "rupora" savu galveno konkurentu – "Saskaņu".

Ziņu lente
0