Krievijas vēstniecība Latvijā: kratīšana "Baltijas Mediju alianse" ir tīrīšana

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasЗдание посольства России в Риге
Здание посольства России в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kriminālprocess pret "Pirmā kanāla" retranslētāju liecina par vietējās elites vēlmi ierobežot iedzīvotāju piekļuvi alternatīviem informācijas avotiem, uzskata vēstniecība.

RĪGA, 7. februāris – Sputnik. Krievijas vēstniecība Latvijā uzskata, ka kratīšanas uzņēmumā "Baltijas mediju alianse" ir politiskās cenzūras izpausme.

Вице-президент Международной Федерации журналистов, секретарь Союза журналистов России Тимур Шафир - Sputnik Latvija
KF reaģēja uz Krievijas telekanālu aizliegumu Latvijā

Šonedēļ Latvijas Valsts drošības dienests (VDD) veica operatīvās darbības uzņēmuma "Baltijas Mediju Alianse" telpās, kas nodarbojas ar "Krievijas Pirmā kanāla" un "REN TV" retranslāciju Baltijas valstīs. VDD informācija liecina, ka procesuālās darbības veiktas 2019. gada 19. janvārī sāktā kriminālprocesa ietvaros, kas ierosināts saskaņā ar Krimināllikuma 84. panta 3. daļu – par ES sankciju pārkāpumu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Krimināllietā aizdomās turamais ir kompānijas līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Oļegs Solodovs.

"Ar nožēlu konstatējam, ka Latvijā kārtējo reizi sākusies informācijas telpas "attīrīšana" no neatkarīgiem un valsts nekontrolētiem medijiem, kurus Latvijas varasiestādes pakļauj atklātai politiskajai cenzūrai. Kratīšana "Baltijas mediju alianse" ofisā un vadības kriminālvajāšana, domājams, liecina tikai par vienu – vietējās elites vēlmi ierobežot iedzīvotāju piekļuvi alternatīviem informācijas avotiem," teikts vēstniecības paziņojumā, kas publicēts Facebook.

Uzņēmumu "Baltijas Mediju Alianse" veido "Pirmais Baltijas kanāls", kas retranslē "Krievijas Pirmā kanāla" programmas, reklāmas aģentūra "Pirmais Baltijas mūzikas kanāls", reklāmas un mediju aģentūra "Ren TV Baltic", televīzijas kanālu distributors "Tem LV" un izdevniecība "Print Media", kā arī avīzes "MK Latvija" un "MK Estoņija" un to interneta versijas. Kopumā "Baltijas Mediju Alianse" ietver 25 televīzijas kanālus Baltijā, turklāt uzņēmums gatavo vietējās televīzijas ziņas Latvijai un Igaunijai.

Baltijas valstu varasiestādes regulāri cenšas kavēt Krievijas mediju darbu. Krievijas Ārlietu ministrija norādīja, ka šo darbībā vērojamas koordinētas līnijas pazīmes. Mediju apspiešanas gadījumi Baltijas valstīs "uzskatāmi demonstrē, ko patiesībā ir vērti demagoģiskie paziņojumi par Viļņas, Rīgas un Tallinas uzticību demokrātijas un vārda brīvības principiem".

Ziņu lente
0