Veselības ministrija vairs netērēs naudu jaunām e-veselības funkcijām

© Pixabay / valelopardo Врач
Врач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc e-veselības sistēmas kārtējā sabrukuma pieņems lēmums vairs nepapildināt to ar jaunām funkcijām.

RĪGA, 22. februāris — Sputnik. Veselības aprūpes elektroniskās sistēmas ("e-veselība") attīstībā eirofondu līdzekļi vairs netiks ieguldīti, raksta Jauns.lv.

Veselības ministre Ilze Viņķeļe atklāja, ka resors atteiksies no daļas Eiropas reģionālās attīstības fonda līdzekļu, kas bija paredzēta tālākai e-veselības pakalpojumu attīstībai, un turpmāk visa uzmanība tiks veltīta esošo sistēmas pakalpojumu uzturēšanai.

Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Viņķele par e-veselību: bezgalīgās šausmas turpinās

Pēc Viņķeles vārdiem, novērtējot e-veselības tehniskos parametrus, tika pieņemts lēmums nodalīt esošo sistēmu, kuras plašāk pazīstamās funkcijas ir elektronisko recepšu un darbnespējas lapu izsniegšana, no tās trešā attīstības posma, kas paredzēja lielu skaitu papildinājumu.

Nacionālā veselības dienesta direktors Edgars Labsvīrs nesen paziņoja, ka tuvāko triju gadu laikā e-veselības attīstībā plānots ieguldīt vēl 10 miljonus eiro, pie tam 85% šis summas bija jāienāk no eirofondiem. Sistēmā bija plānots integrēt arī elektroniskos nosūtījumus un elektronisko pierakstu pie speciālistiem.

Iespējams, izmaiņas plānos saistītas ar to, ka šonedēļ sistēma pārcieta ilgāko sabrukumu savā vēsturē – tā nedarbojās gandrīz divas dienas. Informācija liecina, ka sabrukums noticis atjaunošanas laikā. Ģimenes ārsti paziņoja, ka boikotēs e-veselību, ja darbības traucējumi ilgs vairāk nekā diennakti. Tikai 2019. gada decembrī traucējumi sistēmas darbībā tika fiksēti 233 reizes.

Saeimas Publisko izdevumu un revīziju komisijas locekļi iepriekš vērsās pie Ministru kabineta ar aicinājumu pārskatīt e-veselības funkcionēšanu. Pēc viņu domām, sistēma ir "pusmirusi".

Ziņu lente
0