Visai Ķīnai nepietiks: kāpēc Bauskā pazudušas medicīniskās maskas

© AFP 2023 / Philip FongМужчина в защитной маске в Гонконге
Мужчина в защитной маске в Гонконге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā dzīvojošie ķīnieši cenšas nodrošināt ar medicīniskajām maskām Ķīnā palikušos radiniekus un draugus.

RĪGA, 19. februāris – Sputnik. Bauskas novada farmaceiti izskaidroja medicīnisko masku pazušanu no aptieku plauktiem – tās izpirkuši novadā dzīvojošie ķīnieši, raksta Smartlatvia.lv.

"Līdz šim maskas gulēja plauktos gadiem ilgi un nevienu neinteresēja. Ja nu vienīgi studentam prakses laikā savajadzēsies pāris gabali vai, ja kādam ir mazs bērns, mājās nopirks, lai nenodotu viens otram infekciju. Bet tagad visu izpirkuši," pastāstīja Regīna Igaune, aptiekas vadītāja vietniece.

Люди в масках в пустынном торговом центре в Пекине  - Sputnik Latvija
Ķīna ievieš nāves sodu tiem, kas slēpj inficēšanos ar koronavīrusu

Arī citās aptiekās maskas ir pilnībā izpirktas, nav nedz lētu, nedz dārgu. Izņēmums, saskaņā ar pagājušās nedēļas datiem, bija pašā Bauskā, kur tobrīd palika nelieli krājumi.

Pēc farmaceitu sacītā, deficītā vainojamie ir Latvijā dzīvojošie ķīnieši.

"Vienā reizē ķīniešiem iztirgoju veselu tūkstoti. Viņi dzīvo tepat Saulainē un aptiekā bija gan pagājušajā, gan aizpagājušajā nedēļā. Komunicējām ar tulkošanas aplikācijas palīdzību, svešzemnieki vēlējās preci iegādāties lielākos apjomos, taču nebija vairs, ko piedāvāt," pastāstīja aptiekas īpašniece Rundāles novadā Velga Gūtmane.

Latviešus, pēc viņas sacītā, maskas neinteresē, pat ja viņi plāno pavadīt atvaļinājumu Āzijā.

"Es pat pati izrādīju iniciatīvu un piedāvāju tās personām, kuras grasījās ceļot uz Taizemi, Singapūru un citām Āzijas valstīm, jo ārvalstu mediji ziņo, ka tur aptiekās arī apsēju krājumi izsīkuši, taču mūsējos tas neinteresēja, un maskas tā arī nenopirka," atzīmē Gūtmane.

Люди в спецодежде на борту круизного лайнера Diamond Princes, помещенного в карантин у японского порта Йокогама - Sputnik Latvija
Zinātnieki noskaidrojuši, cik ilgi koronavīruss dzīvo uz priekšmetiem

Latvijā pagaidām nav ar koronavīrusu inficēto, taču Latvijas ķīnieši pērk maskas veseliem iepakojumiem ne priekš sevis, bet lai nosūtītu tās uz mājām, uz Ķīnu, kur aizsarglīdzekļu nepietiek. Taču februāra sākumā Latvijas pasts pārstāja pieņemt sūtījumus uz Ķīnu, jo daudzas aviokompānijas pārtrauca reisus uz valsti.

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, spēkā esošas Latvijas uzturēšanās atļaujas ir 790 ĶTR pilsoņiem. Latvijas Radio 2015. gadā ziņoja, ka nekustamo īpašumu Bauskas novadā apmaiņā pret uzturēšanās atļauju Latvijā nopirka 63 ķīnieši.

Ķīnas varasiestādes 31. decembrī paziņoja Pasaules Veselības organizācijai (PVO) par slimības uzliesmojumu Uhaņas pilsētā, Hubei provincē. Speciālisti noteica slimības ierosinātāju – koronavīrusu 2019-nCoV COVIR-19. PVO atzina uzliesmojumu par starptautiskas nozīmes ārkārtas situāciju. Patlaban Ķīnā no saslimšanas miruši vairāk nekā 2000 cilvēku, apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits pārsniedzis 74 tūkstošus.

Ziņu lente
0