Vairāk nekā miljons eiro: rīdzinieki regulāri pārmaksā mājas kopējo skaitītāju dēļ

CC BY 2.0 / Eelke / TapВода из крана, архивное фото
Вода из крана, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ūdens skaitītāju kļūdaino rādījumu dēļ Rīgas iedzīvotāji katru gadu pārmaksā milzīgas summas; ūdens uzņēmumā uzskata, ka vainīgi ir māju iemītnieki.

RĪGA, 10. februāris – Sputnik. Rīdzinieki katru mēnesi saņem izšķērdīgus rēķinus par ūdeni, vislielākās galvaspilsētas iedzīvotāju dusmas izraisa sadaļa "ūdens patēriņa starpība", raksta "MK Latvija" ar atsauci uz telekanāla TV3 raidījumu "Nekā personīga".

Pirms četriem gadiem Valsts kontrole atklāja nopietnus pārkāpumus uzņēmumā "Rīgas namu pārvaldnieks". Toreiz kļuva zināms, ka maksa, kas ir saistīta ar mājokļu fonda pārvaldīšanu, tika nepamatoti paaugstināta, savukārt klientu nauda tika novirzīta fiktīvu darbinieku nodarbināšanai. Piemēram, par avārijas novēršanu uzņēmums ievāca trīs reizes vairāk naudas, nekā iztērēja. Jau toreiz kompānija iedragāja uzticību tai un nepārstāj zaudēt to joprojām.

Наручники - Sputnik Latvija
RNP liftu lietā aizturēti vēl trīs cilvēki

Ūdens patēriņš daudzīvokļu namos tika ņemts vērā divos posmos. Papildus skaitītājiem, kas ir uzstādīti katrā dzīvoklī, ir arī mājas kopīgais skaitītājs no uzņēmuma "Rīgas ūdens" (pelņā 2018. gadā – pieci miljoni eiro), kurš izmēra, cik ūdens kopumā ir piegādāts. Parasti šī skaitītāja rādītāji ir augstāki, nekā dzīvokļos, taču rēķins ir jāapmaksā atbilstoši mājas kopīgajiem rādījumiem. No tā izriet tas, ka iedzīvotāji beigās maksā par lielāku ūdens skaitu, nekā faktiski izmanto.

Kā piemēru televīzijas raidījumā minēja māju Dzelzavas ielā Rīgā. Dzīvokļu skaitītāji uzrāda, ka iedzīvotāji patērēja 7 tūkstošus kubikmetru ūdens, savukārt "Rīgas ūdens" iekārta aprēķināja par tūkstoti, jeb par 16%, vairāk. Par šo starpību iedzīvotāji samaksāja papildus vairāk nekā 2 200 eiro.

Vai kaut ko var izdarīt lietas labā?

Ņemot vērā, ka visā Rīgā ir 11 tūkstoši daudzīvokļu namu, var iztēloties, ka rīdzinieki katru gadu papildus maksā summu, kas pārsniedz miljonu eiro.

"Rīgas namu pārvaldnieks", kā arī galvaspilsētas pašvaldībā uzskata, ka kļūda ir dzīvokļu skaitītāju rādījumos, un jau daudzus gadus uzveļ problēmu iedzīvotāju pleciem, it kā viņi nepareizi aprēķinot datus. Savukārt privātie namu pārvaldnieki uzskata, ka problēma meklējama "Rīgas ūdens" mājas kopīgajos skaitītājos.

Полицейский автомобиль - Sputnik Latvija
Kratīšanas un aresti Rīgā: vētraina gatavošanās mēra nomaiņai

Tā, piemēram, "Rīgas namu apsaimniekotājs" (RNA) valdes priekšsēdētājs Igors Trubko apgalvo, ka mājas kopīgā skaitītāja rādījumi satur kļūdu. Nedrīkst noliegt, ka kļūdas ir arī dzīvokļos uzstādītajos skaitītājos. Relatīvā kļūda var būt no nulles līdz 5%, dažkārt līdz 7%, taču ļoti reti. Taču galvenā kļūda tomēr ir "Rīgas ūdens" mājas skaitītājos. RNA namu pārvaldnieka praksē bijis gadījumus, kad viena no mājām četras reizes to mainīja, pirms tas sāka normāli skaitīt.

Tiek atzīmēts, ka dzīvokļu skaitītāji visbiežāk ir aprīkoti ar filtriem, tādēļ nekvalitatīvs ūdens vai netīrumi mazāk ietekmē to darbspēju. Savukārt māju skaitītājiem, kas pieder "Rīgas ūdens", filtru nav. Tādēļ saruna jau sen notiek par to, ka visi māju skaitītāji ir jāaprīko ar filtriem. 2019. novembrī valdība jau uzdeva Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ķerties klāt šim jautājumam. Taču ministrija pagaidām nekur nesteidzas.

Pēc Daiņa Drikšņa, "Rīgas ūdens" Patēriņa kontroles daļas vadītāja, sacītā, ja daudzīvokļu namu iedzīvotājus neapmierina mājas skaitītāja darba kārtība vai viņi apšauba tā rādījumu patiesīgumu, tas var tikt nomainīts.

Televīzijas raidījumā piebilda, ka Augstākā tiesa atzina, ka iedzīvotājiem nav jāmaksā par ūdens patēriņa starpību. Taču, lai izvairītos no šī maksājuma, iedzīvotājiem jāvēršas tiesā un jāapstrīd namu pārvaldnieka kompānijas piestādītie rēķini.

Ziņu lente
0