Pimenovs: EDSO kārtīgi sarājusi radikāļus Saeimā par bērnudārzu latviskošanu

© Sputnik / Sergey MelkonovИнициатор экспозиции, депутат Сейма Игорь Пименов
Инициатор экспозиции, депутат Сейма Игорь Пименов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc EDSO komisāra Lamberto Zanjēra vēstules Latvijas Saeima apturējusi grozījumu izskatīšanu par latviešu plūsmas ieviešanu bērnudārzos.

RĪGA, 7. februāris – Sputnik. Saeimas deputāts no partijas "Saskaņa" uzskata par sensacionālu lēmumu svītrot no Saeimas dienas kārtības grozījumu izskatīšanu, kuri paredz latviešu plūsmas ieviešanu bērnudārzos Latvijā. Grozījumi tika slēgti no sēdes dienas kārtības pēc EDSO Augstā komisāra mazākumtautību jautājumos Lamberto Dzanjera vēstules. "Neatceros, kad Saeima būtu saņēmusi tādu rājienu, pie tam vēl pakrūtē, kad deputāti jau vēra vaļā mutes, lai skaidrotu, cik taisnīga ir bērnudārzu latviskošana," atzīmēja Pimenovs.

"Dzanjers norāda uz riskiem, kas saistīti ar latviešu programmu ieviešanu bērnudārzos krievvalodīgajiem bērniem, kā arī atbalsta aizsardzības mehānisma izveidi, kas nodrošinātu iespēju mācīties mazākumtautības valodā, ja radies pieprasījums. Tas atbilst ierosinājumiem, ko es iesniedzu šim likumprojektam," deputāts teica sarunā ar Sputnik Latvija.

Kad šāda vēstule saņemta no EDSO augstu stāvošas amatpersonas, kļuva neiespējami izskatīt likumprojektu tā pašreizējā veidolā, uzsvēra politiķis.

"Tāpēc saskaņā ar "Attīstībai/Par!" frakcijas ierosinājumu dokuments tika svītrots no dienas kārtības. Neapšaubāmi, notikumi vēl nav beigušies, taču galvenais iemesls, kura dēļ likumprojekts tika svītrots, bija tieši vēstule no EDSO. Kopumā pagaidām nav iemesla priecāties. Būs kaut kāda "kāpšanās atpakaļ" no pašām radikālākajām idejām un viedokļu pārgrupēšana, iespējams, likums uz kādu laiku tiks atlikts," piezīmēja Pimenovs.

Дети в детском саду - Sputnik Latvija
Pat latviešu grupā runā krieviski: Saeimas deputāts par Latvijas bērnudārziem

Janvārī Saeima pirmajā lasījumā apstiprināja grozījumus par latviešu plūsmas izveidi visās pirmskolas iestādēs valstī. Valdība mērķtiecīgi izspiež krievu valodu no izglītības. Latvijā tiek īstenota reforma, kuras rezultātā līdz 2021./22. mācību gadam vidējai izglītībai pilnībā jāpāriet pie mācībām valsts valodā.

Eksperti jau brīdināja, ka bilingvālās izglītības likvidācijas rezultātā pasliktināsies ne vien krievu, bet arī latviešu bērnu izglītības kvalitāte. Minēto reformu ļoti negatīvi novērtēja Maskava. Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova atgādināja, ka šis solis neatbilst Latvijas starptautiskajām saistībām cilvēktiesību jomā.

Ziņu lente
0