Latvija jums nepalīdzēs: jaunie zinātnieki meklē iespējas stažēties ārzemēs

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasЦентр переливания крови
Центр переливания крови - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā doktorantu stipendija ir deviņkārt mazāka nekā Igaunijā, un jau studiju sākumā nākas paskaidrot studentiem, ka viņiem pašiem nāksies meklēt darba vietas, sacīja Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis.

RĪGA, 5. februāris — Sputnik. Latvijas ekonomika un trūkstošā industrija nevar nodrošināt darbavietas jaunajiem zinātniekiem, intervijā TV3 raidījumam sacīja Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ojārs Spārītis.

Viņš norādīja, ka šī iemesla dēļ daudzi jaunie zinātnieki dodas stažēties uz ASV, Šveici vai Lielbritāniju, lai "savā veidā piepelnītu klāt pie mūsu liesā zinātnes finansējuma sev iztikai".

Labi, ja vismaz daļa šo jauno zinātnieku nepaliek ārzemēs, bet tomēr atgriežas Latvijā, piebilda Spārītis.

Новогоднее обращение президента Латвии Эгилса Левитса - Sputnik Latvija
Lai latviešus apņem mīlestība: kā Latvijas prezidents un premjers apsveica iedzīvotājus

LZA prezidents uzsvēra, ka Latvijā doktorantu stipendija ir tikai 113 eiro mēnesī, kamēr Igaunijā tā sasniegusi 1000 eiro mēnesī, bet Lietuvā – aptuveni 800 eiro mēnesī.

Rezultātā Latvijas doktoranti spiesti iekavēt savus pētījumus, jo ir spiesti pievērsties peļņas meklējumiem, lai nopelnītu iztikai, paskaidroja Spārītis.

Viņš ar nožēlu atzina, ka saviem studentiem jau 1. septembrī mēdz atgādināt: valsts viņiem darbavietu nekad vairs nesagādās.

"Jums pašiem ir jānodrošina sev tādas zināšanas, lai darbavietu varētu radīt sev paši," studentus aicina Spārītis.
Ziņu lente
0