Latvijas studentu skaits samazinās, viņus aizvieto indieši un uzbeki

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Pāriet pie mediju bankasИностранные студенты во время лекции на кафедре паталогической анатомии имени академика А.И. Струкова
Иностранные студенты во время лекции на кафедре паталогической анатомии имени академика А.И. Струкова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katrs piektais abiturients ieguvis izglītību ārpus Latvijas, ārzemnieku vidū Latvijas augstskolās visvairāk studentu ir no Indijas un Uzbekistānas.

RĪGA, 25. janvāris – Sputnik. Studentu skaits Latvijas augstskolās gada laikā kopumā ir samazinājies, taču ir ievērojami palielinājies studējošo ārzemnieku skaits, liecina dati Centrālās statistikas pārvaldes mājaslapā.

2019./20. mācību gadā Latvijas augstākās izglītības iestādēs mācās 79,4 tūkstoši studentu, kas ir par 1,2$ mazāk, nekā pagājušajā mācību gadā. Taču pieaug abiturientu skaits: šajā mācību gadā uzņemti 29,4 tūkstoši cilvēku, kas ir par 1,7 tūkstošiem vairāk, nekā iepriekšējā mācību gadā.

Vairāk nekā puse uzņemto (57,1%) mācās par maksu, 42,9% - budžeta vietās. Uzņemto studentu vidū lielāks ir meiteņu skaits – 16,1 tūkstoši (54,8%).

Богиня Кали рядом с другими образами Богини - Лакшми и Сарасвати - Sputnik Latvija
Apgrābsta sievietes, staigā utaini: Latvijas studentus šokē kopmītņu kaimiņi no Indijas

Statistikas pārvalde atzīmē, ka 17,2% uzņemto 2019./20. mācību gadā vidējo izglītību ir ieguvuši ārpus Latvijas. Kopumā vietējās augstskolās patlaban studē 10,1 tūkstotis ārzemju studentu, kas ir par 21,1% vairāk, nekā pērn, un gandrīz divas reizes vairāk, nekā 2014. gadā.

Aptuveni puse atbraukušo ieguva izglītību Indijā, Uzbekistānā vai Vācijā. Visvairāk šādu studentu – 2,3 tūkstoši – studē Rīgas Stradiņa universitātē.

Iepriekš Latvijas Izglītības un attīstības aģentūra pauda bažas saistībā ar to, ka ārzemnieki cenšas nokļūt Latvijā darba nolūkos, izmantojot mācību vīzas. Sevišķi bieži piemānīt konsulārās iestādes cenšas Indijā.

Tika ziņots, ka saistībā ar "viltus" studentu skaita pieaugumu Latvijas vēstniecības ārvalstīs pastiprina studentu atlases kritērijus. Daļa Latvijas augstskolu "negodprātīgo" studentu atklāšanai šogad sarīkoja papildu pārbaudes.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ir tiesīga anulēt studenta vīzu, ja noskaidrojas, ka students neapmeklē lekcijas. Pērn tika anulēti aptuveni 40% izsniegto vīzu.

Ziņu lente
0