Vēl viena nāve rūpniecības nozarē: vīrieti nogalināja stikls

© Foto : pixabayРазбитое окно
Разбитое окно - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stikla ražošanas uzņēmumā Tukuma novadā bojā gāja nelegālais darbinieks, kurš nezināja, kā jārīkojas riskantā situācijā.

RĪGA, 22. janvāris – Sputnik. Tukuma novada Lestenes pagastā logu ražošanas kompānijas darbinieks gāja bojā pēc tam, kad viņam uzgāzās virsū stikla loksnes, vēsta Tvnet.

Nelaimes gadījums notika pagājušajā piektdienā, 17. janvārī, uzņēmumā "MJ logu", kurš ražo stiklu paketes logus un pašas stiklu paketes.

Каски рабочих - Sputnik Latvija
Situācija kā medicīnā: Darba inspekcija cieš no kadru trūkuma

Valsts darba inspekcijas vecākā inspektore Domicela Dzalbe pastāstīja, ka nelaimes gadījums notika, kad vairāki darbinieki pārvietoja paketi ar stikla loksnēm, kurā bija 15 aptuveni sešu kvadrātmetru lielas un divas tonnas smagas stikla loksnes, ar divām tā dēvētajām "rohļām". Loksnes, kas turēja koka karkass, sāka krist lejā, un vīrietis kopā ar pārējiem strādniekiem centās neļaut tām nokrist.

"Bet viņiem vajadzēja bēgt," piebilda Dzalbe.

Jau notikuma vietā noskaidrojās, ka bojāgājušais 1966. gadā dzimušais vīrietis tika nodarbināts bez līguma. Darba inspekcijai nav zināms, vai uzņēmumā ir arī citi nelegālie strādnieki, jo viņi varēja pamest ražotni vēl pirms inspekcijas pārstāvju ierašanās. Oficiāli uzņēmumā strādā 13 cilvēki.

Iepriekš sūdzības par uzņēmuma darbu netika saņemtas. Pēc Dzalbes teiktā, kompānija ir dibināta samērā nesen, 2016. gada beigās, un tikai 2017. gadā tā sāka nodarbināt cilvēkus.

Valsts policija iesākusi kriminālprocesu.

2019. gadā Latvijā darbavietā bojā gāja 26 cilvēki, 190 guva nopietnas traumas.

Eurostat dati liecina, ka Latvija ieņem trešo vietu ES darba vietās notikušo nāves gadījumu skaita ziņā, piekāpjoties tikai Luksemburgai un Rumānijai. Lielākā daļa nelaimes gadījumu darba vietā – 80% letālo un 65% smago – notiek tādās nozarēs, kā celtniecība, lauksaimniecība un mežsaimniecība, transports un noliktavu saimniecība, kā arī apstrādājošā rūpniecība.

Slimnīcas palāta - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji mirst darba vietās: Valsts darba inspekcija ir noraizējusies

Riska grupā ir nepieredzējuši darbinieki, vīrieši: 2018. gadā 35% reģistrēto nelaimes gadījumu notika ar darbiniekiem, kuru darba stāžs nesasniedz gadu, 65% - ar vīriešiem, tostarp – 78% smago un 96% letālo nelaimes gadījumu.

Jāpiebilst, ka gandrīz visas traumas un nāves gadījumus bija iespējams novērst: 85% reģistrēto nelaimes gadījumu, 84% smago un 72% letālo gadījumu 2018. gadā notika darba drošības noteikumu vai instrukciju neievērošanas rezultātā, nepareizu vai nepieļaujamu darba metožu izmantošanas dēļ vai darbinieku nepiesardzības rezultātā.

Ziņu lente
0