Vienāds ar diviem ugunsgrēkiem: Saeimas deputātiem draud remonts un pārvākšanās

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasЗдание Сейма Латвии
Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas galvenā ēka tika remontēta pirms 40 gadiem, un to var manīt – atsevišķās telpās ir bīstami atrasties nokalpojušā starpstāvu stiprinājuma dēļ.

RĪGA, 17. janvāris – Sputnik. Padziļināta Saeimas galvenās ēkas Jēkaba ielā 11 pārbaude konstatējusi, ka dažām telpām ir nepieciešams nopietns remonts un starpstāvu konstrukciju nostiprināšana, vēsta LTV7.

Lai arī Saeimas darbs notiek vienlaikus vairākās ēkās, kur atrodas komisiju un frakciju sēžu zāles, par galveno tiek uzskatīta ēka Jēkaba ielā 11, kur pēdējais kapitālremonts tika veikts pirms 40 gadiem. Izņemot darbinieku kabinetus, citu komisiju sēžu zālēs un pat ēdnīcu, tur atrodas plenārsēžu lielā zāle.

Visjaunāko no savām ēkām Saeima saņēma pirms trim gadiem. Tās remonts izmaksāja 7 miljonus eiro. Kopš 2016. gada rudens tur notiek Budžeta un Revīzijas komisijas sēdes, kā arī Eiropas lietu komisijas sēdes.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Pieklibo hidroizolācija un drošība: Saeima lūdz piemest klāt pāris miljonus

Saeimas darbinieki pēdējo četru mēnešu laikā izgājuši cauri pārvākšanās sarežģījumiem divas reizes. Ja pērnā gada septembrī eksperti atklāja, ka atsevišķās galvenās ēkas telpās ir bīstami atrasties nokalpojušo starpstāvu stiprinājumu konstrukciju dēļ. Rezultātā bija izlemts pārtraukt izmantot Sarkano un Viesu zāli, Dāvanu zāli, kā arī pēdējo stāvu telpas. No ēkas nācās pārvākties Juridiskajai komisijai.

"Šobrīd jau notiek telpu optimizācija. Mēs apvienojamies. Un daži mūsu frakcijas locekļi, piemēram, pat ir pārvākušies pie mums uz citu ēku, jo telpas kļuvis mazāk," pastāstīja Aivars Geidāns, Saeimas Juridiskās komisijas loceklis.

Evakuēt nācies arī Saeimas spīkera palīga darba kabinetu. Dagmāra Beitnere-Le Galla norāda, ka šobrīd viņas darba apstākļi nav tik slikti, bet, piemēram, viņas biroja darbinieki burtiski grūstās šauros kabinetos.

"Šai ēkai ir nepieciešams ļoti nopietns remonts. Es, kā cilvēks, kurš ir būvējis divas mājas, vēlos teikt, ka mums vajag izvākties no šīs ēkas, lai veiktu darbus. Taču es pagaidām nezinu, kāds būs prezīdija lēmums," atzīmēja viņa.

Zāles tika slēgtas, gaidot dziļāku pārbaudi. Tās rezultāti kļuva zināmi janvāra sākumā. Pēc tam sākās liela mēroga pārvākšanās – no slēgtajām telpām iznesa arī visas mēbeles.

Огонь - Sputnik Latvija
Ugunsdzēsēji nepaguva laicīgi atbraukt uz Latvijas Saeimu

"Skaidrs, ka ir jāveic šo te starpstāvu stiprinājumu konstrukciju nostiprināšana. Tas ir liels projekts, kuru nāksies veikt ilgāku laiku. Un, ņemot vērā padziļinātās ekspertīzes rezultātus, Saeimas prezidijs uzdeva Saeimas administrācijai sagatavot piedāvājumus – kādi darbi jāveic nekavējoties, kādā periodā un kāds tam ir nepieciešams finansējums," norādīja Juris Vīgulis, Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja vadītājs.

Toties pārbaude atklāja, ka no jauna var izmantot Sarkano zāli – kolīdz no tās tiks iznestas smagās mēbeles. Tas nozīmē, ka jūnijā deputātiem un Saeimas viesiem būs kur svinēt Līgo.

Vai ap šo laiku izdosies izremontēt pārējo ēku, pagaidām nav zinām, jo, saskaņā ar plāni, šogad remontdarbi tika plānoti vēsturiskās būves pagrabstāvos. Šiem mērķiem pat ir piešķirti līdzekļi: 600 tūkstoši eiro projekta izstrādei un vēl 1,23 miljoni – visu ēku stāvokļa uzturēšanai, tostarp nepieciešamajam kapitālremontam.

"Doma bija tāda, ka šī nauda aizies citu telpu remontam, lai atrisinātu problēmas pagrabā. Taču, visticamāk, nāksies no jauna izvērtēt prioritātes," paskaidroja Vīgulis.

Saeima notiekošajam seko līdzi arī Būvniecības valsts kontroles birojs. Savu ēkas tehniskā stāvokļa vērtējumu biroja eksperti plāno sagatavot divu nedēļu laikā. Tikpat daudz laika būs nepieciešams arī Saeimas administrācijai, lai saprastu, kādus remontdarbus jāveic pirmām kārtām un cik daudz tie var izmaksāt.

Ziņu lente
0