Politika

Divi uz izeju, viens atliek: kur deputāti ved Rīgas domi

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Олег Буров и вице-мэр Анна Владова (в центре) у памятника Свободы
Мэр Риги Олег Буров и вице-мэр Анна Владова (в центре) у памятника Свободы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas domes atlaišanas gadījumā netiek izslēgts variants, kurā "Saskaņa" aizies opozīcijā, savukārt vicemēra vieta vai arī abas vietas, ar Saeimas partiju vadības starpniecību, pāries pie kāda no esošās domes koalīcijas.

RĪGA, 17. janvāris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Rīgas domes opozīcijas deputāti (ar daļas koalīcijas atbalstu) 16. janvārī atbrīvoja no posteņiem abus vicemērus - Annu Vladovu no partijas "Saskaņa" un Druvi Kleinu no bloka "Rīgai!". Dienas darba kārtībā paliek balsojums par neuzticības izteikšanu mēram.

Debates pirms katra balsojuma nebija ilgas, taču bija gana saturīgas.

Мэр Риги Олег Буров. - Sputnik Latvija
Politika
Mēra nomaiņa vai domes atlaišana: cik ir atlicis Rīgas domei

Oskars Putniņš, bloka "Rīgai!" frakcijas priekšsēdētājs, aizstāvot vicemēru Kleinu, paziņoja, ka viņš "uzdrīkstējās" pārskatīt sadarbību ar uzņēmumu "Rīgas mikroautobusu satiksmi", kā rezultātā ietaupīja rīdziniekiem divus miljonus eiro gadā. "Padome, kuru viņš atcēla, to nevarēja izdarīt mēnešiem un ļāva aiziet zudībā pusmiljonam, bet Kleins to izdarīja dažās nedēļās," sacīja Putniņš. Pēc viņa domām, partija GKR uzstājās pret Kleinu tikai tāpēc, ka viņš sāka apšaubīt pašvaldības sadarbību ar "Rīgas karti", kura ik gadus izmaksā pašvaldībai vairākus desmitus miljonus eiro.

Deputāts Aleksejs Rosļikovs, kurš pērn tika izslēgts no "Saskaņas", izveidojot ar trim kolēģiem "Neatkarīgo deputātu frakciju", tribīnē paziņoja: "Es brīdināju, ka, tiklīdz Burovs dabūs mēra kaklarotu, viņš mūs visus izžāvēs un turēs pie sevis uz balkona. Arī blokam "Rīgai" es teicu, ka jūsu vienīgā funkcija ir iecelt kādu amatā un parakstīt Centrāltirgus līgumu un tālāk jūs nebūsiet vajadzīgi, un tagad cīņa ir tikai par to, kurš parakstīs "Rīgas kartes" sadarbības līgumu."

Vicemēre Anna Vladova savā "atvadu" runā paziņoja, ka viņa "nav korumpante, intrigante un shēmotāja". "Un gribētu, lai Burovs par sevi varētu teikt to pašu," piebilda viņa.

Председатель Рижской думы Олег Буров - Sputnik Latvija
Politika
Burovs: Rīgas domi nevar vadīt no Briseles

Citiem vārdiem sakot, visi zālē sēdošie saprata, ka vicemēru atstādināšanas iemesli ir tipiski saimnieciski.

Abus vicemērus nevarētu atstādināt no posteņa, ja nebūtu bijis atbalsta no "Gods kalpot Rīgai" koalīcijas deputātu puses. Frakcija izsludināja "brīvu" balsojumu, tātad katrs deputāts varēja pats izvēlēties, vai viņš atbalstīs vicemēru atstādināšanu no posteņiem, kuru iniciēja domes opozicionāri, vai arī nē. Ņemot vērā to, ka mazāk nekā pirms nedēļas "Saskaņa" un bloks "Rīgai!" savāca 20 parakstus par mēra Oļega Burova atstādināšanu no amata, viņam bija pamats tam, lai neglābtu savus koalīcijas partnerus. Ar brīvu balsojumu viņš pat deva viņiem papildu cerību saglabāt savu posteni. Frakcija līdz pēdējam brīdim gaidīja, lai kāds no tiem, kas parakstījās pret mēru, kaut vai viens, atsauc savu parakstu pie prasības par mēra atstādināšanu. Tas dotu pamatu nostāties koalīcijas partneru aizstāvībā. Tomēr tas nenotika.

Rodas iespaids, ka koalīcija – gan "Saskaņa", gan "Gods kalpot Rīgai" – ne mazāk par opozīciju ir ieinteresēta Rīgas domes sašūpošanā un tajā, lai izveidotu pēc iespējas vairāk iemeslu tās atlaišanai. Netiek izslēgts variants, kurā "Saskaņa" aizies opozīcijā, savukārt vicemēra vieta vai arī abas vietas, ar Saeimas partiju vadības starpniecību, pāries pie kāda no esošās domes koalīcijas. Šāds pieņēmums vakar arī izskanēja Rīgas domes sēžu zālē.

Здание Рижской думы - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas Saeima atlikusi uz mēnesi jautājumu par Rīgas domes atlaišanu

Mēra iespējamās atstādināšanas no posteņa datums praktiski sakrīt ar nozīmēto pilsētas budžeta pieņemšanas datumu. Mutiski gan GKR, gan "Saskaņa", gan bloks "Rīgai!" ( tas – mazākā mēra) uzstāja par budžeta pieņemšanu, neraugoties uz domstarpībām. Par nepieciešamību pieņemt budžetu, un pēc tam rīkot savstarpēju skaidrošanos runā arī pats mērs Burovs, uzsverot, ka viņš negrasās atstādināt no amatiem nevienu no domes komiteju un departamentu vadītājiem – tos ieņem gan "Neatkarīgo deputātu frakcijas", gan "Saskaņas" pārstāvji. Pārrunām, kā saka, viņš ir gatavs. Kā notiks pārrunas un vai virsroku domē gūs destruktīvie spēki, rādīs tuvākās divas nedēļas.

Ziņu lente
0