Veikali lielāki, cenas – zemākas: cilvēki brauc uz Lietuvu pēc pārtikas precēm un benzīna

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПокупатель в магазине, архивное фото
Покупатель в магазине, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Degviela un pārtika ir lētāki, veikali – lielāki. Tādi ir galvenie iemesli, kāpēc Latvijas pierobežas iedzīvotāji dodas iepirkties uz Lietuvu.

RĪGA, 11. janvāris — Sputnik. Līdz ar jauno gadu Latvijas pierobežas iedzīvotājiem kļuvis vēl izdevīgāk braukāt uz Lietuvu – benzīna cenu starpība ir pieaugusi, arī produkti tur ir lētāki, bet veikali lielāki, vēsta LSM.

No 1.janvāra Latvijā pieaugusi benzīna un dīzeļdegvielas akcīze. Valsts ieņēmumu dienests prognozēja, ka tā rezultatā benzīna mazumtirdzniecības cena pieaugs par 0,04 eiro par litru, ieskaitot PVN 21%, dīzeļdegvielas cena – par 0,05 eiro par litru.

Автозаправочная станция - Sputnik Latvija
Degviela kļuvusi dārgāka: vai Latvijas iedzīvotāji retāk brauks ar savu auto

Jau agrāk degvielas cenas Lietuvā bija zemākas nekā Latvijā, bet līdz ar akcīzes pieaugumu starpība kļuvusi vēl lielāka. Zemgales reģionālās televīzijas žurnālisti aprunājās ar tiem, kuri brauc iepirkties uz Lietuvu.

Patlaban 95. markas degvielas cenas jau tuvākajā uzpildes stacijā Lietuvā ir par gandrīz 2 centiem litrā lētākas, bet dīzeļdegvielai cenu starpība ir vēl lielāka. Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka izdevīgāk ir iepirkties mazajās DUS – mēdz gadīties, ka tur degviela ir pat par 20 centiem lētāja.

Līdz ar degvielu Latvijas iedzīvotāji pērk produktus, medikamentus un būvmateriālus.

"Brīvdienās te ir visi. Daudz paziņu. Paskatieties, kaut vai par maizi pie mums jāatdod 1,05 eiro, bet te ir pa 0,75 eiro," sacīja Elejas iedzīvotāja Nadežda.

"Atbraucu pēc rezerves daļām. Šeit ir tas, kā Latvijā nav," pastāstīja Kristīne no Vilces pagasta.

Заправка автомобиля на одной из автозаправочных станций. - Sputnik Latvija
Jaunā gada "maģija": vienas nakts laikā dzīve Latvijā vadītājiem kļuvusi dārgāka

Lielākais Latvijas iedzīvotāju pieplūdums vērojams brīvdienās. "Es no trešdienas strādāju, katru dienu ir latvieši, bet piektdien un sestdien vēl vairāk," pastāstīja lietuviešu gaļas tirgotāja Danute.

Eksperti prognozē, ka produktu cenas Latvijā šogad pieaugs, tāpēc diezin vai pircēju skaits kaimiņvalsts veikalos saruks.

Iepriekš vēstīts, ka iedzīvotāji no rajoniem, kuri robežojas ar Baltkrieviju, arī brauc iepirkties uz kaimiņvalsti. Daudzi pērk zāles – tās šeit ir gan lētākas, gan pieejamas bez receptes, nepavisam ne tā, kā Latvijā. Cenu starpība ir vērā ņemama.

Ziņu lente
0