Jaunā gada "maģija": vienas nakts laikā dzīve Latvijā vadītājiem kļuvusi dārgāka

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasЗаправка автомобиля на одной из автозаправочных станций.
Заправка автомобиля на одной из автозаправочных станций. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Akcīzes pacelšanas dēļ Latvijā vienas nakts laikā strauji sadārdzinājusies degviela; arī cigarešu cenas pacēlušās, nākamais rindā ir alkohols.

RĪGA, 2. janvāris – Sputnik. No 1. janvāra pieaudzis degvielas akcīzes nodoklis un akcīzes nodoklis atsevišķiem tabakas izstrādājumiem, vēsta skaties.lv ar atsauci uz Finanšu ministriju.

Akcīzes nodoklis svinu nesaturošajam benzīnam palielinājies no 476 līdz 509 eiro par tūkstoti litru. Benzīna un etilspirta maisījumam – E85 degvielai – akcīze palielinājusies no 142,8 līdz 152,7 eiro par tūkstoti litru.

Указатель уровня топлива - Sputnik Latvija
Varu ieliet benzīnu Lietuvā un visur, kur ir lētāk: eksperts par akcīzes celšanu Latvijā

Dīzeļdegvielai, petrolejai, mazutam un dīzeļdegvielas un rapšu eļļas maisījumam nodokli pacēla no 372 līdz 414 eiro par tūkstoti litru.

Akcīze tūkstotim kilogramu naftas gāzes palielinājusies no 244 līdz 285 eiro. Paaugstināts arī nodoklis par dīzeļdegvielu un tā maisījumu ar biodīzeli no rapšu eļļas, kuru izmanto lauksaimniecībā – tagad tas sastādīs 62,1 eiro līdzšinējo 55,8 eiro vietā.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta aprēķiniem, sakarā ar akcīzes palielinājumu benzīna mazumtirdzniecības cenai bija jāpalielinās par četriem centiem litrā, ieskaitot PVN, dīzeļdegvielai – par pieciem centiem, naftas gāzei – par trīs centiem. Taču paši Latvijas iedzīvotāji fiksē krietni lielāku sadārdzinājumu – vairāk nekā 10 centus vienas nakts laikā.

Smēķēšana izmaksās dārgāk

Līdz ar jauno gadu paaugstinās arī nodoklis smēķēšanas tabakai, tabakas lapām un karsējamajai tabakai no 70 līdz 75 eiro kilogramā, savukārt cigaretēm – no 88 līdz 95,2 eiro par tūkstoti cigarešu.

Šie pasākumi palielina cigarešu paciņas cenu par 9 centiem, ieskaitot PVN, savukārt 40 gramu smēķēšanas tabakas cenu – par 24 centiem, ieskaitot PVN.

Tabakas produkcijas un degvielas tirgotājiem jāveic preču inventarizācija un jāsamaksā akcīzes nodokļa starpība par tiem naftas produktiem un tabakas izstrādājumiem, kuri jau atrodas noliktavā.

Martā pieaugs akcīze arī stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Ziņu lente
0