VID uzlika nelielai frizētavai 80 tūkstošu eiro naudas sodu

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par aplokšņu algām nelielajam frizētavas salonam nāksies samaksāt lielu sodu, savukārt no 2020. gada 13. janvāra šāda veida finanšu mahinācijas Latvijā tiks sodītas vēl bargāk.

RĪGA, 10. janvāris – Sputnik. Ēnu ekonomikas apkarošana ievelk orbītā arvien vairāk cilvēku. Naudas sodi kļūst iespaidīgāki, bet sodi – bargāki. Piemēram, par algu izmaksāšanu aploksnēs tiesa nesen pieprasīja nelielai frizētavai gandrīz 80 tūkstošus eiro. Un tas neieskaitot to, ka arī darbinieki saņēma personīgos sodus, raksta avīze "Segodņa".

Kas vēl ir jāatzīmē: no pirmdienas, 13. janvāra, spēkā stāsties Nodokļu un nodevu likuma grozījumi. Tie padarīs sodus bargākus.

Atsevišķa skrūvju iegriešana notiks būvniecības nozarē, taču nedaudz vēlāk. No 1. februāra darbu vadītājiem nāksies katru dienu ziņot par katru strādnieku būvlaukumā.

Kā sodīja frizētavu

Rīgas Apgabaltiesa 2019. gada decembra beigās piesprieda diviem frizētas salona darbiniekiem nosacītu cietumsodu, kā arī liela mēroga naudas sodu, vēsta prokuratūra.

Финансы - Sputnik Latvija
Ko mikrouzņēmumiem un mazo algu saņēmējiem nesīs nodokļu reforma

Tiesa pārskatīja lietu par aplokšņu algu izmaksāšanu kādā no frizētavām. Neapmierinātais ar pirmo – maigo – spriedumu prasītājs apstrīdēja lēmumu un beigās panāca tā pastiprināšanu. Beigās abi apsūdzētie – valdes priekšsēdētājs un grāmatvedis – saņēma katrs pusgadu nosacītā cietumsoda un naudas sodu 4300 eiro apmērā katrs.

Neskaitot to, uzņēmumam nācās pilnībā atgriezt valsts budžetam nesamaksāto nodokļu summa (58 948 eiro), kā arī izmaksāt papildu sodus. Rezultātā Valsts kase saņēma 78 298 eiro, atzīmēts tiesas paziņojumā.

Aplokšņu algas tika izmaksātas frizētavas darbiniekiem 2017. gadā, to apmērs sastādīja no 26 līdz vairāk nekā 3000 eiro mēnesī.

Jauna pārkāpumu cena

No 13. janvāra spēkā stājas pērn pieņemtie Nodokļu un nodevu likuma grozījumi, kuri pastiprina sodus par pārkāpumiem nodokļu jomā.

Чашка кофе и кассовые чеки - Sputnik Latvija
Reģistrē pa 100 čekiem: kā Latvijas VID attiecas pret kaislīgiem loterijas spēlētājiem

Sodīs par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu samaksas, par peļņas un citu privātpersonām un juridiskām personām vai valdes locekļiem ar nodokļiem apliekamo objektu slēpšanu vai to vērtības samazināšanu. Tiks piemērots naudas sods no 125 līdz 2000 eiro ar aizliegumu ieņemt noteiktus amatus komercbiedrībās vai bez tā.

Sodus piemēros par reģistrācijas trūkumu nodokļu maksātāju reģistrā. Privātpersonām tas draud ar brīdinājumu vai nauda sodu no 50 līdz 210 eiro, juridiskām personām – no 50 līdz 350 eiro.

Tāpat par grāmatvedībā nenorādīto algu izmaksāšanu privātpersonas vai valdes locekļi tiks sodīti ar naudas summu no 140 līdz 2000 eiro ar aizliegumu ieņemt noteiktus amatus komercbiedrībās vai bez tā.

Sodīs arī par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) privātpersonām un valdes locekļiem piemēroto aizliegumu neievērošanu. Par šo pārkāpumu draud naudas sods no 140 līdz 2000 eiro ar aizliegumu ieņemt noteiktus amatus komercbiedrībās vai bez tā.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Vai būs sodi: VID sūta vēstules tiem, kam konta apgrozījums ir virs 15 000 eiro

Sodīs arī par skaidras naudas darījumu nedeklarēšanu ar privātpersonām, kurām, saskaņā ar normatīvajiem aktiem, nav jāreģistrē saimnieciskā darbība. Privātpersonām būs jāsamaksā naudas sods 3%, juridiskām personām – 5% no nedeklarētās summas.

Privātpersonas, kuras nebūs uzstādījušas elektroniskās maksājumu reģistrēšanas ierīces, var tikt sodītas par summu no 140 līdz 350 eiro, juridiskās personas – par summu no 140 līdz 1400 eiro.

Paredzēti arī naudas sodi par privātpersonu un juridisko personu nodokļu deklarācijas iesniegšanas termiņa pārkāpumiem un par neziņošanu VID par aizdomīgiem darījumiem.

Ziņu lente
0