Lembergs pastāstīja par Latvijas apmulsumu saistībā ar ASV sankcijām

© Sputnik / Sergey MelkonovПресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса
Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils mērs Aivars Lembergs pastāstīja, kā Latvijas valdība, tiecoties iznīcināt viņu kā politisko konkurentu, nostādīja sankciju riskā Amerikas biznesu.

RĪGA, 10. janvāris – Sputnik. Ventspils mērs Aivars Lembergs iepriekš paziņoja, ka negrasās izbeigt politisko darbību sankciju fonā, ko pret viņu ieviesa ASV Finanšu ministrija. Zaļo un zemnieku savienība atbalstīja Lembergu tieksmē aizstāvēt savu taisnību Latvijas Satversmes tiesā.

Lembergs Sputnik Latvija intervijā apstiprināja, ka negrasās padoties un reaģēs uz rupju šantāžu, kas, pēc viņa sacītā, ir ASV sankciju ieviešana pret viņu. Par sankciju spiediena iniciatoriem viņš nosauca Latvijas tieslietu ministru Jāni Bordānu, republikas ĀM vadītāju Edgaru Rinkēviču un premjerministru Krišjāni Kariņu.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Lembergs pieprasa iztulkot ASV sankcijas latviešu valodā

"Tas ir parasts politiskās cīņas paņēmiens. Bordāns, Rinkēvičs un Kariņš (būdams ASV pilsonis) izmanto savus privātos sakarus un valsts statusu, lai iznīcinātu mani kā politisko konkurentu. SKDS pētījumi liecina, ka gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju vērtē manu darbu pozitīvi – gandrīz tāpat, kā prezidentam Levitam. Tikmēr Bordāna darbu atbalsta vien 21% iedzīvotāju," atzīmēja Lembergs.

Ventspils mērs uzsvēra, ka joprojām nav oficiāli informēts par sankcijām – to saturu, apmēru, pamatotību un termiņiem – nedz no ASV varasiestāžu, nedz no Latvijas vadības puses.

"ASV ievieš šāda veida sankcijas pret personām, kuras ir pieļāvušas tādus cilvēktiesību pārkāpumus un ir saistīti ar korupciju tādā apjomā, kas apdraud starptautiskās politiskās un ekonomiskās sistēmas stabilitāti. Jautājums – kādas cilvēktiesības es esmu pārkāpis tādā apjomā, ka apdraudu pasauli? To nav. Otrais – kā es apdraudu pasaules ekonomisko sistēmu? Vai tas nav murgs?" pauda sašutumu Lembergs.

Turklāt, kā norādīja politiķis, sankciju dēļ, kuras tika ieviestas pret viņu pēc Latvijas varasiestāžu iniciatīvas, ierobežojumi skāra Amerikas biznesu.

Ventspils - Sputnik Latvija
Lembergs: ASV pasviež Latvijai kapeikas, bet izņem miljonus

"Latvijas valdība pasūtīja ASV sankcijas pret mani, sniedzot viltus informāciju. Taču te viņiem iznāca liels kuriozs. Viņi tur ierakstīja valsts iestādi – Ventspils Brīvostas pārvaldi. Bet ja ostas vadība ir iekļauta sankcijās, tad kuģi neienāks Ventspils ostā un neapkalpos "Ventspils naftu", kura pieder kompānijai Vitol, ko kontrolē ASV. Iznāca, ka paši amerikāņi ir nonākuši sankciju varā. Vitol pauda sašutumu, sarīkoja skandālu un sankcijas pret ostu ātri vien atcēla," paskaidroja Lembergs.

ASV Finanšu ministrija pirms mēneša, 9. decembrī, iekļāva sankciju sarakstā Lembergu un četrus ar viņu saistītus uzņēmumus, tostarp Ventspils Brīvostu. Nākamajā dienā Lembergs pameta ostas valdi, paziņojot, ka nevēlas traucēt tās darbam. Taču Latvijas valdība paziņoja par nepieciešamību pārņemt kontroli pār Ventspils ostu, kā arī Rīgas Brīvostu. Saeima operatīvi atbalstīja grozījumus, kuri ļauj veikt reorganizāciju ostu valdes struktūrā. Uzreiz pēc nacionalizācijas sankcijas pret Ventspils ostu tika atceltas.

Лембергс рассказал, как Латвия оконфузилась с санкциями США
Ziņu lente
0