Pabriks pastāstīja, kā sūdzas ASV par līdzekļu trūkumu Latvijas aizsardzībai

© Sputnik / Sergey MelkonovАртис Пабрикс - член партии "Для развития/За!"
Артис Пабрикс - член партии Для развития/За! - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gandrīz 200 miljoni dolāru Baltijas aizsardzībai – tas ir kā piliens jūrā, salīdzinot ar Amerikas militāro budžetu, un tomēr.

RĪGA, 7. janvāris – Sputnik. Latvijas Aizsardzības ministrijas vadītājs Artis Pabriks pastāstīja, kā Baltijas valstis izlūdz ASV naudu aizsardzībai, vēsta Bb.lv.

Шествие в День памяти жертв коммунистического террора - Sputnik Latvija
Pabriks: Latvija jāpadara par "mazu ezīti"

Pēc Pabrika sacītā, Baltijas valstis pastāvīgi lobēja savas intereses ASV, uzsverot, ka Latvijai, Lietuvai un Igaunijai nepietiek finansējuma savu pretgaisa aizsardzības sistēmu uzlabošanai.

ASV naudas ir daudz – to militārais budžets 2020. gadam sastāda 695,1 miljardu dolāru. Un tie 175 miljoni dolāru, ko piešķiršanu Baltijas aizsardzībai ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja pērnā gada beigās, ir būtiska palīdzība.

Amerikā izdzirdēja arī sūdzības attiecībā uz Baltijas valstu pretgaisa aizsardzību. Saņemot 50 miljonus dolāru gaisa telpas aizsardzībai, reģions var būtiski paātrināt šī militārās jomas attīstību.

Savukārt pavasarī Rīgā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas aizsardzības iestādes plāno vienoties par to, kā sadalīs Amerikas naudu.

Padalies

Iepriekš kļuva zināms, ka ASV 2020. gadā piešķir Baltijas valstīm 175 miljonus dolāru no aizsardzības budžeta militārās kooperācijas attīstīšanai. Turklāt pirmo reizi tika piešķirti naudas līdzekļi pretgaisa aizsardzības attīstībai – 50 miljoni dolāru.

Оскал бурого медведя - Sputnik Latvija
Gasparjans: kur Latvija likusi naudu, ko ASV piešķīra aizsardzībai

ASV ik gadu piešķir militāro palīdzību Baltijas valstīm. Maskava vērtē to kā nedraudzīgu soli NATO militārās klātbūtnes paplašināšanās fonā pie Krievijas robežām. Baltijas valstis un Polija uzņēma savā teritorijā četrus alianses starptautiskos bataljonus, kuru kareivju kopējais skaits pārsniedz 4,8 tūkstošus cilvēku. KF aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu norādīja, ka mācību laikā NATO militārpersonu skaits Krievijas robežu tuvumā pieaug līdz 40-60 tūkstošiem cilvēku.

Maskava jau vairākkārt ir norādījusi, ka nevēlas palielināt konfrontāciju ar NATO – ne Baltijas reģionā, ne citviet pasaulē, un uzsvērusi, ka Krievija neplāno uzbrukumus nekādām NATO valstīm. KF ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka NATO tas ir labi zināms, taču alianse aizbildinās ar šo ieganstu, lai dislocētu pie Krievijas robežām lielāku skaitu tehnikas un bataljonu.

Ziņu lente
0