Pie Latvijas robežām čum un mudž imigranti: no Krievijas laužas vjetnamieši un indieši

© Sputnik / Александр Уткин / Pāriet pie mediju bankasРабочие мигранты
Рабочие мигранты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts robežsardze atzīmēja, ka nelikumīgi valsts robežu šķērsojušo imigrantu skaits mazinās, taču piebilda, ka tas vērojams, pateicoties pastiprinātai kontrolei.

RĪGA, 6. janvāris - Sputnik. Valsts robežsardze atskaitījusies par pārkāpējiem, kuri mēģinājuši nelikumīgi šķērsot Latvijas robežu 2019. gadā, vēsta Bb.lv.

На стыке границы России, Латвии и Беларуси - Sputnik Latvija
Latvijas IeM nepietiek deviņu miljonu robežas iekārtošanai ar KF

Atzīmēts, ka aizvadītajā gadā par robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturēti 52 nelegālie imigranti, kuru vidū ir 25 Vjetnamas, 13 Indijas, 4 Irānas, 3 Ukrainas, 3 Kubas, 3 Krievijas un viens Baltkrievijas pilsonis.

2018. gadā aizturēti 199 cilvēki. Lai arī 2018. un 2019. gadā aizturēto personu skaits ir ļoti atšķirīgs, Valsts robežsardzes pārstāvji norādīja, ka cilvēku skaits, kuri vēlas nelegāli nokļūt Latvijā, nav mazinājies.

Panākumus izdevies gūt, pateicoties intensīvākai robežas kontrolei no Krievijas puses un vīzu izsniegšanas procedūras stingrākai kontrolei. Zināma loma bijusi arī infrastruktūras celtniecībai pierobežas joslā un nelegālās imigrācijas kanālu nomaiņai.

Pateicoties šīm pūlēm, daļa imigrantu plūsmas no Vjetnamas novirzījusies uz citu valstu robežām.

Tomēr, saskaņā ar robežsargu prognozēm, 2020. gadā joprojām iespējami ekonomisko imigrantu centieni šķērsot Latvijas robežu no Vjetnamas, Indijas un citām ekonomiski mazāk attīstītām valstīm. Imigranti cenšas nokļūt Latvijā, lai iekārtotos darbā.

Iepriekš vēstīts, ka, saskaņā ar Saeimas Drošības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas datiem, pērn Latvijā starp nelegāli strādājošajiem ārvalstniekiem pārsvarā bija Ukrainas un Moldovas pilsoņi. Pie tam viņu vidū vairāk nekā puse bija ukraiņi.

Забор на границе Латвии и России - Sputnik Latvija
Euronews: priekš kam Latvija uzbūvējusi jaunu "Berlīnes mūri"

Latvijas iedzīvotāji labprāt ziņo kompetentajām iestādēm par nelegālajiem imigrantiem. Rīgas reģiona Darba valsts inspekcijas inspektore Baiba Puķukalne pastāstīja, ka bieži vien cilvēki informē inspekciju, uzzinot, piemēram, ka būvobjektā netālu no viņu mājām strādā ukraiņu brigāde bez atļaujām un līgumiem.

Jāpiebilst, ka lielākā daļa – 62% nelegālo imigrantu Latvijā nodarbināti celtniecībā. Tikai 8% nelegāli strādā loģistikā un kravu pārvadāšanas jomā, bet 5% - sabiedriskajā ēdināšanā.

Ziņu lente
0