No 1. janvāra Latvijas lielpilsētās atcēla sodu par atvērtu alkohola pudeli

© Sputnik / Оксана ДжаданКрасное вино к мясу, белое – к рыбе. — А водка с пивом? — К неприятностям
Красное вино к мясу, белое – к рыбе. — А водка с пивом? — К неприятностям - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē un Daugavpilī var atrasties sabiedriskā vietā ar alkohola pudeli, savukārt Rīgā par to var izrakstīt sodu.

RĪGA, 2. janvāris – Sputnik. Tieslietu ministrija ziņo, ka saistībā ar Administratīvo sodu likuma jaunās redakcijas stāšanos spēkā no 1. janvāra Latvijā pārstāj darboties esošais aizliegums atrasties publiskā vietā ar atvērtu alkohola taru, raksta Baltijas Balss.

Taču aizliegumu ir tiesīga ieviest jebkura Latvijas pašvaldība. Tas nozīmē, ka valsts mērogā aizliegums ir atcelts, un viss būs atkarīgs no vietējo varasiestāžu lēmuma.

Piemēram, četrās no deviņām lielākajām Latvijas pilsētām – Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē un Daugavpilī – netiek sodīta atrašanās sabiedriskā vietā ar atvērtu pudeli alkohola, savukārt Rīgā par pudeli vai bundžu rokās var sodīt.

Заправка автомобиля на одной из автозаправочных станций. - Sputnik Latvija
Jaunā gada "maģija": vienas nakts laikā dzīve Latvijā vadītājiem kļuvusi dārgāka

Komentējot vispārēja Latvijas aizlieguma atcelšanu, Tiesību ministrija skaidro, ka šāds lēmums tika pieņemts jau 2014. gadā, kad sākās darbs pie esošā Administratīvo pārkāpumu likuma reformas. Jau toreiz ministrijas nonāca pie  vienošanās, ka norma ir jāizslēdz no likuma, jo juridiski "noteikt šādu darbību bīstamību vai sabiedrisko kaitējumu ir problemātiski".

Alkohols kā tāds nav aizliegta viela. Pārmērīga alkohola lietošana, līdzīgi smēķēšanai, var nodarīt kaitējumu sabiedrībai, taču smēķēšanai netiek ieviests pilns aizliegums sabiedriskās vietās. Tā vietā likumā paredzētas vietas, kur smēķēšana ir aizliegta, lai pasargātu to cilvēku veselību, kuri varētu atrasties blakus smēķētājam. Tās ir sabiedriskā transporta pieturas, valsts iestādes un tamlīdzīgas vietas. Analoģiski smēķēšanai, tika nolemts atteikties no vispārēja aizlieguma atrasties sabiedriskā vietā ar atvērtu alkohola taru. Taču katra pašvaldība tomēr var ieviest savus noteikumus šajā sakarā.

Lietot alkoholu uz ielas (restorāni un kafejnīcas šeit netiek skatītas) lielākajā daļā rietumu civilizācijas valstu nav aizliegta. Taču dažviet tas ir pretlikumīgi. Piemēram, Austrālijā, Kanādā, Čīlē, Lietuvā, Meksikā, Norvēģijā, Polijā. Tiesa, daudzās valstīs šos jautājumus kontrolē pašvaldības, kurām ir radoša pieeja šim jautājumam. Piemēram, aizliedz dzert noteiktās ielās, konkrētās vietās, atsevišķās dienās un tamlīdzīgi.

Ziņu lente
0