Desmit eiro par piecām minūtēm: deputāte piedāvā maksāt latviešiem par krievu valodu

© Sputnik / Oksana DzadanРусско-латышский словарь
Русско-латышский словарь - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas domes deputāte no Jaunās konservatīvās partijas, rakstniece un žurnāliste Eva Mārtuža piedāvāja inovācijas apkalpošanas jomā - iekasēt maksu par tulka pakalpojumiem no krievvalodīgajiem līdzpilsoņiem un galvaspilsētas viesiem.

RĪGA, 31. decembris - Sputnik. JKP locekle un rakstniece Eva Mārtuža, šķiet, ir atradusi labu veidu, kā monetizēt krievu valodas zināšanas. Savā Twitter Rīgas domes deputāte uzstājās ar iniciatīvu ieviest speciālu apmaksas veidu darbiniekiem, kuri sazināsies ar klientiem krievu valodā un apmaksāt viņu darbu pēc tulka tarifa.

"Cik maksā 10 min. dzīvā jeb tiešā tulkojuma no latviešu uz krievvalodību? Takse - 10 euro par 5 minūtēm. Laiks labot vecās kļūdas un ļaut lielveikalu, visu sabiedrisko iestāžu un privātfirmu latviešiem ieviest šo samaksas formu. Neproti valodu - meklē tulku. Tulka darbs arī maksā," prāto Eva Mārtuža.

​Daži komentētāji iedvesmojušies ar Rīgas domes deputātes no Jaunās konservatīvās partijas ideju.

"Igaunijas VID tā esot. Blakus ir tulka kabīne, nesaproti EE, lūdzu izmanto viņa maksas pakalpojumus," atbalsta autori Māris Kaminskis, par piemēru minot kaimiņvalsts pieredzi.

​"Tiesās civillietās tas jau kādu laiku notiek. Paldies Dzintaram Rasnačam! Atliek citās jomās arī ieviest. Griba izšķir visu," - raksta Krista Milberga.

​Taču daudzus sekotājus deputātes iniciatīva, acīmredzot, neiepriecināja, un viņi to uzskatīja par nedzīvotspējīgu. Vismaz tāpēc, ka par tulka darbu tik daudz nemaksā.

"Man tikai viens jautājums - kāpēc esat ieciklējušies tikai uz krievu valodu? Paskatieties riņķī! Kad kāds uzraksts krieviski, tā uzreiz ir bļaušana, bet kad uzraksti angļu, tad viss OK!" - interesējas lietotājs Vilcienstūrmanis.

​"Tūrisms nolemts?" vaicā lietotājs Richijs.

​"Jā, privātfirmai uzreiz palielinās konkurētspēja," pauž Deniss.

​"Kā man patīk nacionālistu ņemšanās ap krievu valodu - gatavi apkarošanai naudu un darbu ieguldīt. Žēl, ka šādas enerģijas nav latviešu valodas uzturēšanai un tās lietojuma telpas paplašināšanai..." - ar sarkasmu piebilda komentētājs ar lietotājvārdu Obnimashka.

Ziņu lente
0