Gilis: ostas pievāca, liekos pabīdīja malā – lieliska Latvijas un ASV kombinācija

© из личного архива автораГилис Вадим
Гилис Вадим - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un Latvijas valdības organizējušas lielisku kombināciju: Rīga piespēlēja bumbu, Vašingtona organizēja sankciju operāciju. Tagad visi ir apmierināti, ironiski atzīmēja politologs Vadims Gilis.

RĪGA, 21. decembris – Sputnik. ASV vēstniecība Latvijā uzslavēja valsts Ministru kabinetu par operatīvajām darbībām sakarā ar sankcijām, ko ASV ieviesa pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu un četriem ar viņu saistītajiem uzņēmumiem, kuru vidū bija arī viena no lielākajām valsts ostām – Ventspils brīvosta. "Mēs atzinīgi vērtējam Latvijas valdības ātro reakciju Lemberga jautājumā un esam apņēmušies cieši sadarboties ar mūsu partneriem, lai apkarotu korupciju," vēstīja diplomātiskā misija.

Latvija tandēmā ar Savienotajām Valstīm izspēlējusi teicamu pārdales kombināciju, ironiski atzīmēja politologs Vadims Gilis.

"Tā ir parasta pārdale: atņēma vienam un paņēma sev – gan Rīgā, gan Ventspilī. Tā ir tāda politiska laupīšana attīstītā kapitālisma apstākļos, turklāt gluži likumīga. Lieliskā kombinācija izspēlēta kopā ar amerikāņiem: Latvija piespēlēja bumbu, ASV organizēja sankciju operāciju," Gilis konstatēja sarunā ar Sputnik Latvija.

Eksperts uzsvēra, ka piedevām vērsts arī uzbrukumus pret Lembergu – Latvijā nozīmīgu politisko personību.

"Tā ir gan viņa partijas, gan Zaļo un zemnieku savienības atgriešana no konkrētiem finansējuma avotiem. Labi zināms, ka partija Latvijā pārtiek no kontrolētajiem infrastruktūras objektiem: kā Rīga pārtika no Rīgas ostas, tāpat arī Ventspils – no savējās. Tātad apšņāpj noteiktu politisko spēku finansiālo bāzi," paskaidroja Gilis.

Министр сообщения Латвийской Республики Талис Линкайтс - Sputnik Latvija
"Bezkompromisa tiesiskuma osta": latvieši meklē nosaukumu "labajai" Ventspils ostai

Liekās politiskās personas ir pabīdītas malā, īpašumam tagad ir jauni saimnieki – tagad viss ir kārtībā, sarkastiski secināja eksperts.

Lembergs un ar viņu saistītie uzņēmumi tika iekļauti ASV sankciju sarakstā 9.decembrī. Nākamajā dienā Lembergs pameta Ventspils ostas valdi, paziņojot, ka nevēlas kaitēt uzņēmuma darbam. Taču Latvijas valdība paziņoja, ka osta Ventspilī, tāpat kā Rīgas brīvosta steidzami jāpārņem valsts kontrolē. Saeima operatīvi apstiprināja grozījumus, kas pieļāva reorganizāciju ostu valdes struktūrā. Tūlīt pēc nacionalizācijas ASV svītroja Ventspils ostu no sankciju saraksta.

Ziņu lente
0