Latvijas mežos bez maksas "dala" malku

© pixabayВырубка деревьев
Вырубка деревьев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemā salstošajiem iedzīvotājiem ir iespēja mežā salasīt malku krāsnij. Kur un kā to izdarīt?

RĪGA, 11. decembris — Sputnik. Latvijas iedzīvotāji var sarūpēt malku valsts mežos – AS "Latvijas valsts meži" dāvā iespēju savākt malku koku cirtuma vietās, vēsta Tvnet.lv.

Atzīmēts, ka par malkas savākšanu īpaši interesējas Latgales iedzīvotāji. Novadā ir divi "Latvijas valsts meži" klientui apkalpošanas centri – Rēzeknes novadā un Līvānos.

Сбор грибов - Sputnik Latvija
Sezona turpinās: Latvijas mežos atkal izglāba apmaldījušos sēņotājus

Latgales dienvidu daļas mežsaimniecības vadītājs Aldonis Utināns pastāstīja, ka 14 novadu teritorijā apsaimniekoti 188 tūkstoši hektāru.

Gada laikā atjaunojošie cirtumi šajā teritorijā vidēji tiek veikti 1500-1800 hektāru platībā, un šajās vietās iedzīvotāji var doties pēc malkas paši ar savu cirvi. Atļauts savākt atlikušos zarus, koku galotnes, celmus utt.

Malkas savākšanai nepieciešamo atļauju izsniedz meža apsaimniekotājs, savukārt informācija par izciršanas darbiem meklējama "Latvijas valsts meži" vietnē – kartē, kur atzīmētas darbu vietas. Turpat atrodama speciālistu kontaktinformācija.

Utināns atgādināja, ka ir koki, kas jāsaglabā dabas daudzveidības saglabāšanai – tie kalpo par mājokli kukaiņiem, ķērpjiem un sēnēm. Toties visu, kas guļ zemē, var droši savākt apkurei.

Грунтовая дорога - Sputnik Latvija
Zviedrija iebrūk Latvijas mežos: deputāti pārdevuši, iedzīvotāji - sašutuši

Tāpat ieteicams ņemt vērā: ja mežā ejat ar benzīnzāģi, nevis parasto zāģi un cirvi, vajadzīgs apstiprinājums, ka protat ar to apieties.

Svētku priekšvakarā aktuāla ir arī eglīšu tēma. Vai ļauts pašam nocirst mežā Ziemassvētku eglīti? Var, taču jāpatur prātā – cirst ļauts tikai valsts mežos. Pie tam Rīgai piederošajos mežos eglītes cirst nedrīkst. Kociņu ieteicams meklēt 50 km attālumā no galvaspilsētas robežām.

Tagad ar mobilās lietotnes LVM GEO Mobile palīdzību vai vietnē www.mammadabakarte.lv var pārliecināties, vai konkrētā teritorija pieder valstij.

​Aizliegts cirst eglītes sabiedriskajos dabas parkos, it īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas apzīmētas ar zīmi – ozollapa uz zaļa fona. Sods par noteikumu pārkāpumu var būt visai ievērojams.

Ziņu lente
0