"Nekaunības kalngals": medaļa Saeimas deputātam aizkaitinājusi sociālos tīklus

© Sputnik / Sergey MelkonovМартиньш Бондарс
Мартиньш Бондарс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar kārtējo sašutuma vētru saskāries Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars. Šoreiz – par medaļu, ko saņēmis "par nozīmīgu personīgo ieguldījumu Latvijas Republikas finanšu sistēmas attīstībā".

RĪGA, 19. novembris — Sputnik. Atklāta ņirgāšanās par Latvijas tautu – tā sociālo tīklu apmeklētāji novērtēja ziņu par to, ka bankrotējušās "Latvijas Krājbankas" bijušais vadītājs, Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars saņēmis balvu "par nozīmīgu personīgo ieguldījumu Latvijas Republikas finanšu sistēmas attīstībā".

"Šis nav nekāds joks, vai photoshop fake. Tā ir īstenībā. Nopietni. Sveiciens svētkos," sarkastiski situāciju aprakstīja savā lapā Twitter Zaļo un zemnieku savienības vadītājs Edgars Tavars.

Publikācijas komentāros sacēlās sašutuma vilnis – no atklātiem apvainojumiem politiķiem līdz aicinājumiem atlaist Saeimu.

"Man trūkst vārdu. Īstākais budžeta speciālists," novērtēja Katrine Sprindza.

Daži ievēroja, ka tas nav ordenis, tā ir kaut kāda izcilības zīme, taču, spriežot pēc fotogrāfijas, diploma parakstījis finanšu ministrs Jānis Reirs, un balva pasniegta "par nozīmīgu personīgo ieguldījumu Latvijas Republikas finanšu sistēmas attīstībā".

Apbalvojuma tēma tika vēl plašāk apspriesta dumpīgā deputāta Alda Gobzema publikācijā Facebook. Arī tur ievēroja, ka dokuments neizskatās nopietni – tas ir diploms, turklāt parakstu nepavada zīmogs. Lasītāji pieļāva, ka tas var būt kaut kāds joks.

Tomēr Gobzems informēja, ka dokuments ir īsts un visi par to var pārliecināties politiķa dzīvesbiedres Ievas Bondares lapā.

Lasītāji necentās izraudzīties taktiskākas frāzes.

"Varbūt šie apbalvojumi būtu jāizsniedz katram Latvijas iedzīvotājam par ieguldītājiem līdzekļiem valsts uzturēšanā..." uzskata Līga Zalāne.

"Tālāk jau vairs nav kur, nekaunības kalngals. Šis ir spļāviens sejā visai tautai," lakoniski atzīmēja Ilze Krasovska.

Мартиньшс Бондарс, лидер списка Латвийское объединение регионов/«Для развития Латвии» - Sputnik Latvija
Politika
Bondars: es balsoju par mediķu algu palielinājumu, tā bija muļķība

"Tik ciniskai personai, kas dažas dienas atpakaļ teica, ka sēž uz maizes un ūdens par tādu algu!!! Varētu iet projām ja viss tik slikti tur! Kas sunim asti pacels, ja ne pats sev! Vēl varētu P.S. pierakstīt godalgā, ko ta tik izcilu ir izdarījis Latvijas ekonomikai!!!! Pagaidām tik izskatās, ka pats sevi apsveic!! Gan jau arī prēmiju sev būs izrakstījis!!!" iesaucās Kristīne Vanaga.

"Tam, kas piešķīra... noteikti ar galvu viss ir kārtībā. Un tādi malači stūrē mūsu Latvijas valsts kuği..." sašutis Armands Kupis.

"Kretīni tādi, viens otru apsveic un dāsnās prēmijas arī tiek dotas ! …. kā sacīt , jāsaka : draugs draugam laiku kavē…" pauda Andris Bargais.

"Par to, ka nozaga bankas miljonus un aizkruķīja sievai," izteica pieņēmumu Jolanta Gosēna.

Atgādināsim, ka "Krājbankas" krahs notika 2011.gada beigās. Novembrī tika konstatēts iztrūkums 100 milj. latu (142 milj. eiro) apmērā. FKTK bloķēja bankas operācijas, un 23.decembrī Rīgas apgabaltiesa pasludināja banku par maksātnespējīgu.

Lielbritānijas tiesa atzina, ka uzņēmējs Vladimirs Antonovs vainīgs par zaudējumu radīšanu bankas klientiem. Uzņēmējs izvairījās no tiesas sēdēm, tāpēc viņam piespriests cietumsods Lielbritānijā.

Būdams "Latvijas Krājbanka" vadītāja postenī, Bondars pieņēma lēmumu izsniegt aizdevumu, iespējams, viltotām firmām, kas saistītas ar bankas akcionāru Vladimiru Antonovu.

Депутат Сейма Мартиньш Бондарс с супругой Иевой - Sputnik Latvija
Politika
Ļubova Švecova pauž interesi par Bondara dāvanām sievai

2013. gadā, 2 gadus pēc "Krājbankas" kraha Mārtiņš Bondars pārskaitīja dzīvesbiedrei 280 tūkstošus dolāru. Vēl divus gadus vēlāk bankas maksātnespējas administrators vērsās tiesā ar prasību piedzīt no Bondara parādus kreditoriem. Ja viņa rīcībā būtu bijuši 280 tūkstoši dolāru, Bondars, iespējams, būtu tos zaudējis, taču uz dāvanām konfiskācija nav attiecināma.

Patlaban Mārtiņa Bondara īpašumi un konti ir arestēti tiesas lēmuma izpildes garantijai par 15 milj. eiro piedziņu no viņa un vēl 6 bijušajiem bankas valdes locekļiem. Deputāts stāsta, ka ik mēnesi no viņa algas tiek ieturēti aptuveni 2 tūkstoši eiro, tātad no deputāta algas viņam paliek apmēram 900 eiro.

Ziņu lente
0