Politika

Bondars: es balsoju par mediķu algu palielinājumu, tā bija muļķība

© Sputnik / Sergey MelkonovМартиньшс Бондарс, лидер списка Латвийское объединение регионов/«Для развития Латвии»
Мартиньшс Бондарс, лидер списка Латвийское объединение регионов/«Для развития Латвии» - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars aicināja atcelt Veselības aprūpes finansējuma likuma grozījumus.

RĪGA, 12. novembris – Sputnik. Ir jāmaina visi likumi, kuri paredz finansējuma palielinājumu, bet neparedz tā avotus, pateica Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars Latvijas Radio.

Viņš atzina, ka pērnā gada nogalē arī pats balsoja par Veselības aprūpes finansējuma likuma grozījumiem, kuri paredz tā palielinājumu bez konkrēta avota norādes. Tāpat par šiem grozījumiem Bondars nobalsoja arī gada sākumā, kad tika apstiprināts 2019. gada budžets.

Uz jautājumu, kādēļ viņš atbalstīja grozījumus, Bordāns atbildēja, ka, acīmredzot, pieredzējuši deputāti nespēja pārliecināt jaunos parlamentāriešus.

Pēc viņa sacītā, ir ļoti grūti balsot pret populārām lietām.

"Politikā vienmēr būs situācija, kad ieceres ir lielākas par iespējām. Tā ir normāla situācija, ka tautas priekšstāvji grib vairāk nekā var," pateica viņš.

Bondars atzina, ka pieņemt šādus lēmumus ir nepareizi, tiem visiem ir jābūt mainītiem.

Tāpat viņš apsolīja, ka soli pa solim veselības aprūpes finansējums palielināsies, jo šī nozare bija viena no tām, kas ir "turēta badā".

Iepriekš raidījuma TV3 Ziņas intervijā Bondars paziņoja, ka Saeimas lēmums par mediķu algām nav bijis pareizs.

"Es nobalsoju par, un acīmredzot ir muļķīgi nobalsot par izdevumu pozīcijām, nenobalsojot par ienākumu pozīcijām. Acīmredzot tajā laikā tā bija kļūda," atzina viņš.

Iepriekš Saeimas spīkere Ināra Mūrniece savā un visa parlamenta vārdā atvainojās mediķiem par neapdomātu Saeimas balsojumu par Veselības aprūpes finansējuma likumu. Mūrniece norādīja, ka balsojums notika brīdī, kad iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes bija optimistiskākas.

Vakar Saeimas Budžeta un finanšu komisija pabeidza darbu pie nākamā gada budžeta likumprojekta, atbalstot to izskatīšanai Saeimas galīgajā lasījumā. Visi opozīcijas piedāvājumi par atteikšanos no dažādām prioritātēm mediķu algu palielinājuma labā tika noraidīti. Plānots, ka Saeima pieņems galīgo lēmumu par nākamā gada budžetu 13. un 14. novembra sēdēs.

Зелёная смерть у входа в Сейм. Протест Латвийского профсоюза работников здравоохранения и социального ухода у Сейма - Sputnik Latvija
Mēs to tā neatstāsim: Latvijas mediķi draud atlaist Saeimu

Šāda politiķu rīcība izraisījusi sašutumu mediķu vidū. Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris paziņoja, ka, ja 2020. gada valsts budžeta projektā netiks veiktas izmaiņas, kuras pieprasa medicīnas darbinieki, viņi sarīkos streiku, pieprasīs veselības ministres Ilzes Viņķeles demisiju un sāks parakstu vākšanu par Saeimas atlaišanu.

Keris norādīja, ka interese attiecībā uz parakstu vākšanu par Saeimas atlaišanu ir "ļoti lieta", taču pagaidām nekādas darbības šajā virzienā netiek veiktas, jo mediķi gaida Saeimas beidzamo balsojumu par budžetu, kurš ir ieplānots 14. novembrī.

Ziņu lente
0