Stāsta beigas? "Dzintaru" pasludināja par maksātnespējīgu

© Sputnik / Sergey MelkonovМагазин парфюмерии и косметики Dzintars
Магазин парфюмерии и косметики Dzintars - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slavenais Latvijas kosmētikas zīmols pasludināts par maksātnespējīgu; vēl viens padomju zīmols uz izzušanas sliekšņa.

RĪGA, 13. novembris – Sputnik. Vakar, 12. novembrī, Rīgas Pārdaugavas tiesa pasludināja Latvijas kosmētikas ražotāju AS "Dzintars" par maksātnespējīgu un par maksātnespējas procesa administratoru norīkoja Jāni Ozoliņu, raksta Db.lv, atsaucoties uz tiesas pārstāvi Viktoriju Mežanci.

Торжественное открытие магазина Dzintars на территории центра отдыха Lido - Sputnik Latvija
Latvijā iet bojā kārtējais brends: Dzintars nav spējis pārliecināt kreditorus

Pie šāda rezultāta noveda virkne faktoru. Uzņēmums nav iemaksājis kārtējo nodokļu maksājumu, kā rezultātā parāds palielinājās līdz 2,59 miljoniem eiro. Savukārt kopējā parādu un nodokļu parādu summa sastāda 6,8 miljonus eiro.

Vienlaikus pārtraukts tiesiskās aizsardzības jautājums, jo "Dzintars" vairāk nekā 30 dienas neizpildīja tiesiskās aizsardzības procesa ietvaros ar kreditoriem saskaņoto pasākumu plānu.

Izņemot to, uzņēmums nesniedza līgumus par sadarbību vai kādus citus dokumentus, kuri apstiprinātu "Dzintara" spējas izpildīt tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu. Tāpat uzņēmums nav izpildījis virkni normatīvo aktu prasību.

Sakarā ar visiem šiem apstākļiem tiesa bija spiesta konstatēt uzņēmuma maksātnespējas pazīmes.

Mežance paskaidroja, ka galvenais uzņēmuma kreditors bija Valsts ieņēmumu dienests, kurš nepiekrita jaunām izmaiņām "Dzintars" tiesiskās aizsardzības pasākumu plānā šī gada septembrī.

Iesniegums par "Dzintara" maksātnespēju tiesā tika saņemts 2019. gada oktobrī.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka kompānija "Dzintars" piedzīvojusi finanšu grūtības pēc 2008. un 2014. gada krīzēm, kad tradicionālie produkcijas noieta tirgi samazinājās, kas noveda pie pārdošanas apjomu kritiena un apgrozījuma līdzekļu trūkuma, dēļ kā uzņēmumam uzkrājās parādi.

AS Dzintars - Sputnik Latvija
"Dzintars" cer iekarot Tuvos Austrumus un Ķīnu

"Dzintara" valdes locekle Dagnija Maike tolaik sacīja, ka uzņēmuma kreditori nepiekrita pagaidīt līdz gada beigām, kad bija plānots pārdot uzņēmuma ražošanas korpusus un tādējādi norēķināties ar kreditoriem.

"Rūpnīcai vecie padomju laika ražošanas korpusi nav nepieciešami, tāpēc plāns paredzēja to pārdošanu. Viens no iespējamajiem pircējiem plānoja ierasties tikai novembrī, kā arī pārdošanas process aizņemtu kādus trīs mēnešus, tomēr kreditori negribēja gaidīt," sacīja Maike.

Viņa piebilda, ka "Dzintars" ražošanu var veikt daudz mazākās telpās vai arī uzbūvēt jaunu, kompaktu ražotni. Tāpat Maike sacīja, ka maksātnespējas process var noslēgties ar sanāciju. "Jebkurā gadījumā "Dzintars" nepazūd, jo zīmols, preču zīmes un visi patenti kā nemateriālais īpašums pieder [kompānijas patiesajam labuma guvējam] Iļjam Gerčikovam," sacīja Maike.

Ziņu lente
0