Latvijā iet bojā kārtējais brends: Dzintars nav spējis pārliecināt kreditorus

© Sputnik / Sergey MelkonovТоржественное открытие магазина Dzintars на территории центра отдыха Lido
Торжественное открытие магазина Dzintars на территории центра отдыха Lido - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kreditori nevēlas gaidīt, kad Dzintars pārdos neizmantotās ražošanas telpas un nomaksās parādus – tiesā iesniegta prasība par uzņēmuma maksātnespēju.

RĪGA, 23. oktobris — Sputnik. Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa saņēmuzi pieteikumu par kosmētikas ražotāja AS "Dzintars" pasludināšanu par maksātnespējīgu. Lieta tiks izskatīta 5.novembrī raksta Dienas Bizness.

Finansiālas grūtības AS "Dzintars" radās pēc 2008. un 2014. gada krīzes, kad saruka tradicionālie produkcijas noieta tirgi, kā rezultātā mazinājās pārdošanas apjoms un apgrozījuma līdzekļi un uzņēmumam sakrājās parādi.

2016.gada 17.oktobrī ierosināja "Dzintara" tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Uzņēmuma pienākums bija iesniegt ar kreditoriem saskaņotu tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu līdz 2016.gada 19.decembrim, taču uzņemums lūdza pagarināt termiņu. 2017.gada janvārī tiesiskās aizsardzības procesa plāns tika apstiprināts. Tā ietvaros bija paredzēts pārdot vairākus saimnieciskajā darbībā neizmantotus objektus, lai norēķinātos ar kreditoriem. Tobrīd parāds sastādīja 4,25 milj. eiro.

Готовые шпроты вручную сортируют и раскладывают по банкам - Sputnik Latvija
Eirofondi nav izglābuši šprotes: zivju pārstrādes uzņēmumu iekārtas pērk Krievija

2018.gada aprīlī ar tiesas lēmumu plāna izpildes termiņš tika pagarināts par diviem gadiem, tātad tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna īstenošanas jaunais termiņš ir 2020.gada 4.aprīlis.

Vēlāk plāns tika grozīts, un, pēc maksātnespējas adminitratora Mareka Dika vārdiem, kreditori to neapstiprināja, tāpēc šī gada 21.oktobrī viņš iesniedzis prasību par maksātnespējas procesa sākumu.

VID dati liecina, ka "Dzintara" nodokļu parādi šī gada augustā sasnieguši 6,5 miljonus eiro.

"Dzintara" valdes locekle Dagnija Maike sacīja, ka uzņēmuma kreditori nepiekrita pagaidīt līdz gada beigām, kad bija plānots pārdot uzņēmuma ražošanas korpusus un tādējādi norēķināties ar kreditoriem.

"Rūpnīcai vecie padomju laika ražošanas korpusi nav nepieciešami, tāpēc plāns paredzēja to pārdošanu. Viens no iespējamajiem pircējiem plānoja ierasties tikai novembrī, kā arī pārdošanas process aizņemtu kādus trīs mēnešus, tomēr kreditori negribēja gaidīt," sacīja Maike.

Viņa piebilda, ka "Dzintars" ražošanu var veikt daudz mazākās telpās vai arī uzbūvēt jaunu, kompaktu ražotni. Tāpat Maike sacīja, ka maksātnespējas process var noslēgties ar sanāciju. "Jebkurā gadījumā "Dzintars" nepazūd, jo zīmols, preču zīmes un visi patenti kā nemateriālais īpašums pieder [kompānijas patiesajam labuma guvējam] Iļjam Gerčikovam," sacīja Maike.

Pats Gerčikovs, komentējot situāciju, uzsvēra, ka zīmols "Dzintars" nepazudīs, un uzņēmums turpinās ražošanu, turklāt saglabās visu produkcijas pamata līniju.

Ziņu lente
0