Pikets pie Saeimas: mediķi apglabāja politiku un sāka dziedāt

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция протеста медиков возле здания Сейма в Риге
Акция протеста медиков возле здания Сейма в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pie Saeimas turpinās skaļais ārstu pikets, iepriekš Ministru Kabineta vadītājs pastāstīja par nosacījumiem, kuru gadījumā viņš spētu izpildīt mediķiem doto solījumu, taču norādīja, ka tas nebūtu demokrātiski.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Tūkstošiem mediķu sapulcējās pie Saeimas ēkas, lai pausta savu nepiekrišanu politiķu atteikumam piešķirt nepieciešamo finansējumu veselības nozares darbinieku algu palielinājumam.

Protestētāji atnesa pie Saeimas ēkas zārku ar uzrakstu "Politika", skaļi skandēja aicinājumus sadzirdēt mediķus, atrast nepieciešamos līdzekļus un atbildēt par saviem solījumiem. Rokās viņiem bija plakāti ar uzrakstiem "Zārks vai čemodāns", "Dzīve vai nāve: ko jūs izvēlēsieties", "Veselība ir pirmajā vietā, jums tā neliekas?", "Kā var nesolīt", "Bez solītās naudas medmāsas pametīs nozari".

© Sputnik / Sergey MelkonovMediķu protesta akcija pie Saeimas ēkas Rīgā
Pikets pie Saeimas: mediķi apglabāja politiku un sāka dziedāt - Sputnik Latvija
Mediķu protesta akcija pie Saeimas ēkas Rīgā

Jauno ārstu asociācijas vadītājs Kārlis Rācenis piedāvāja klātesošajiem sarīkot klusuma minūti, izrādot sēras bēdīgajam veselības sistēmas stāvoklim. Mediķi nolika uz zārka sēru vainagu un papildināja kompozīciju ar sarkaniem roku nospiedumiem un uzrakstu "Likuma neievērošana ir kaitīga Latvijas veselībai".

Daži politiķi centās parunāt ar klātesošajiem. Saeimas spīkerei Inārai Mūrniecei īsti nedeva pateikt ne vārda – mediķi turpināja skandēt, apklusinot viņas runu. Viņa aicināja puses uzklausīt vienai otru.

Savukārt opozīcijas pārstāvim Aldim Gobzemam izdevās pastāstīt, ka viņš kopā ar citiem neatkarīgajiem deputātiem izvirzīja prasību Saeimā atrast naudu līdz 30. novembrim. Viņš uzsvēra, ka nauda budžetā ir: finansējums tika atrasts gan ierēdņu un deputātu algām, gan partiju papildu līdzekļiem, gan citiem mērķiem. Tādēļ, pēc viņa domām, paaugstināt algas mediķiem traucē tikai politiķu nevēlēšanās risināt šo jautājumu.

"Stāviet līdz galam, un nauda atradīsies," paziņoja Gobzems.

Neiztika arī bez dziesmu dziedāšanas – tās izpildīja sievietes no Alsungas tradicionālajos tērpos.

Sputnik Latvija veica tiešraidi no piketa Facebook lapā.

Kas ir devis tiesības pārkāpt likumu

Pieteikumu komisijas sēdē 6. novembrī valdības pārstāvjiem atkal nācies skaidrot, kādēļ viņi neizpildīja likumā norādīto un nenodrošināja solīto mediķu algu celšanu. Premjers Krišjānis Kariņš norādīja, ka vēlētos to izdarīt, taču koalīcijā neesot bijis iespējams panākt kompromisu, vēsta TV3.

Kopā ar valdības vadītāju sēdē bija ieradušies veselības ministre un finanšu ministrs. Tika izskatīts "Saskaņas" deputātu iesniegums, kurus nepamierinājis tas, ka 120 miljonu eiro vietā, kuriem bija jābūt piešķirtiem mediķu algu palielinājumam likuma ietvaros, valdība sākumā piešķīra 42 miljonus, bet tagad piedāvā nedaudz vairāk, taču vienalga aptuveni pusi no nepieciešamās summas.

Председатель Латвийского профсоюза работников здравоохранения и социального ухода Валдис Керис - Sputnik Latvija
Keris par ārstu streika iemesliem: nevar taču maksāt tikai pusi no nodokļiem

Sēde sākās ar valdības bažām, ka komisijas sēdē nav kvoruma. Tā vietā, lai klausītos, kā "Saskaņas" pārstāvis Ivars Zariņš skaidro prasības būtību, Ministru kabineta locekļi pētīja komisijas sēdes rīkošanas reglamentu. Beigu beigās diskusija tomēr notika.

Zariņš norādīja, ka Budžeta un finanšu pārvaldes likumā nostiprināts, ka valdības pienākumos ir ņemt vērā tiesību aktu punktus budžeta sastādīšanā.

"Tas bija jums jāpilda, bet jūs to nedarījāt. Mēs vēlamies saprast, kādas tiesību normas jums ir devušas šādas tiesības," paziņoja Zariņš.

Valdības pārstāvji norādīja, ka Budžeta likumam ir augstāks spēks, nekā, piemēram, Mediķu algu likumam. Pēc viņu sacītā, ņemot vērā dažādas vajadzības un to, ka koalīciju veido piecas partijas, nebija iespējas vienoties par budžetu, kurā mediķi saņemtu paredzēto finansējumu.

"Ja es varētu vienpersoniski pieņemt budžetu, es viņu arī tādu pieņemtu, bet vienpersoniskums nozīmē bezdemokrātismu, " norādīja Kariņš.

Visnotaļ ātri saruna komisijas sēdē pārgāja veselības aprūpes nozares problēmu kopumā un valdības solījumu tuvākajos gados strādāt gan pie caurspīdīguma palielinājuma, gan pie papildu finansējuma meklējumiem apspriešanas plaknē.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, 7. novembrī Latvijā notiek mediķu protesta akcija "Diena bez ārsta": visā valstī veselības nozares darbinieki paņēmuši vienu dienu neapmaksāta atvaļinājuma, savukārt pie Saeimas ēkas sarīkots masveida pikets.

Ziņu lente
0