KNAB atklāja 2019. gadā ierosināto krimināllietu skaitu

© пресс-фотоЛоготип KNAB
Логотип KNAB - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kukuļi, amatpersonu uzpirkšana, sazvērestība: skaļā "būvnieku karteļa" lieta, kura radītie zaudējumi mērāmi miljonos, var ievilkties uz ilgāku laiku.

RĪGA, 27. oktobris – Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šogad līdz 1. septembrim ir ierosinājis 36 krimināllietas, izmeklējot korupcijas gadījumus valsts iestāžu darbā, vēsta jauns.lv, atsaucoties uz ziņojumu Saeimai. Tiek atzīmēts, ka 10 no ierosinātajām lietām tika iesniegtas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Бронетранспортёр Zobens (Меч) Латвийской армии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kukuļi un skaitļi ar sešām nullēm: kādēļ Latvijai atkal vajag vieglās "bruņas"

Īpaša uzmanība tiek veltīta publiskajiem iepirkumiem, tostarp būvniecības nozarē. Korupcijas apkarotājiem pastāv aizdomas, ka vismaz desmit lielākās būvfirmas bijušas iesaistītas noziedzīgos darījumos un pārkāpušas Konkurences likumu.

Iepriekš ziņots, ka 2019. gada septembrī notika kratīšanas. Viens no uzņēmumiem, kur bija ieradušies KNAB darbinieki, ir būvniecības firma ReRe Group. Šo informāciju žurnālistiem apstiprināja ReRe valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš.

Izrādījās, ka KNAB ierosinājis kriminālprocesu šajā lietā jau 2018. gada 19. septembrī pēc Krimināllikuma 320. panta trešās daļas, 323. panta otrās daļas un 196. panta otrās daļas, kuri paredz sodu par kukuļošanu īpaši lielos apmēros, kā arī negodprātīgu pilnvaru izmantošanu un pārsniegšanu savtīgos nolūkos.

KNAB izmeklētāji uzskata, ka runa ir par lieliem kukuļiem, iepirkumu cenu saskaņošanu pretendentu vidū, amatpersonu uzpirkšanu uzņēmēju interešu īstenošanas nolūkos, kas nav saistīti ar iepirkumu jautājumiem.

Noziedzīgie darījumi tika veikti laika periodā no 2015. gada sākuma līdz 2018. gada vidum. Kukuļu apmēri svārstījās no 25 tūkstošiem līdz vairākiem simtiem tūkstošiem eiro.

Eiro - Sputnik Latvija
Zatlers: Latvijā arī naudas čemodāna nodošana nav kukuļošana

Izmeklēšanas procesā KNAB saņēma informāciju par iespējamo karteļu vienošanos un nodeva to Konkurences padomes izpētei, kura uzsāka savu izmeklēšanu sakarā ar iespējamo Konkurences likuma 11. panta pārkāpumu – aizliegtu karteļu izveidošana. Iestāde uzskata, ka būvuzņēmumi vairāku gadu garumā saskaņoja savas darbības un vienojās par tirgus sadalīšanu un dalības noteikumiem valsts un privātajos iepirkumos gan Rīgā, gan arī reģionos. Šāda vienošanās pārkāpj Konkurences likuma prasības.

Tālāk KNAB un Konkurences padome veiks neatkarīgas izmeklēšanas katra savas kompetences ietvaros.

Abas iestādes pateicās Kriminālpolicijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei par palīdzības sniegšanu procesuālo darbību veikšanā.

Ziņu lente
0