Var apgūt pat 100 miljonus: EP deputāte par ES naudas šķiešanu cīņā ar Krieviju

© Sputnik / Sergey MelkonovТатьяна Жданок
Татьяна Жданок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlaments nolēmis atvēlēt divus miljonus eiro cīņai ar "ārvalstu ļaundariem" un uzdāvināt tos Stratcom. EP deputāte no Latvijas Tatjana Ždanoka ir pārliecināta, ka struktūra viegli apgūs pat 100 miljonus, lai tikai sabojātu ES un Krievijas attiecības.

RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Šī gada 10. oktobrī Eiropas Parlaments atbalstīja rezolūciju "Par ārvalstu iejaukšanos dalībvalstu un Eiropas demokrātiskajos procesos". Cita starpā dokumentā paustas "dziļas raizes sakarā ar ārkārtīgi bīstamo "Krievijas propagandas" raksturu" un iejaukšanās pazīmēm, kam bieži vien ir ārvalstu ietekmes raksturs", kas pastāvīgi izpaužas visu lielo nacionālo un Eiropas vēlēšanu priekšvakarā".

Jāpiebilst, ka, neskatoties uz "nopietnajiem" draudiem Eiropas Komisija savā pārskatā 2019. gada jūnijā atzina, ka nav konstatējusi nepārprotamas ārējas dezinformācijas kampaņas pazīmes EP vēlēšanu kontekstā, lai arī ziņoja par kaut kādu "avotu" mēģinājumiem ietekmēt vēlētāju izvēli un lēmumu nobalsot.

Starptautiskās ziņu aģentūras Rossija segodņa un telekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simoņana - Sputnik Latvija
Margarita Simoņana aicina par "Krievijas propagandu" sašutušos igauņus apmeklēt Maskavu

Toties EP ir atradis lieku naudu Eiropas Savienības maciņā un nolēmis atdot to Eiropas ārpolitiskā resora struktūrai Stratcom. No ES budžeta 2020.gadam, ko 23.oktobrī apstiprināja EP, Stratcom atvēlēti divi miljoni eiro. Informācija publicēta Latvijas Krievu savienības (LKS) lapā Facebook.

LKS priekšsēdētāja, EP deputāte Tatjana Ždanoka balsoja pret tādu līdzekļu sadalījumu, jo Stratcom ir tik interesanta struktūra, ka saviem mītiskajiem mērķiem un uzdevumiem var viegli iztērēt arī 100 miljonus, ja tie tiks piešķirti.

Dodiet naudu, "draudi" ir atrasti

Ar ko īsti nodarbojas 2015. gadā izveidotais Stratcom? Pats par sevi saprotams, meklē "draudus" un "dezinformāciju". Īpaši aktīvi meklē struktūras Austrumu nodaļa. Protams, meklē Krievijā. Un tikpat aktīvi un regulāri saņem miljoniem eiro no ES budžeta.

Pie tam struktūras nominālais mērķis – cīnīties ar Krievijas dezinformāciju plašsaziņas līdzekļos Austrumu partnerības valstu teritorijā. Taču patiesībā nodokļu maksātāju nauda aiziet ārkārtīgi aizspriedumainam un tendenciozam projektam, kas novedis pie ES un Krievijas attiecību pasliktināšanās, teikts LKS paziņojumā.

"Esmu pārliecināta, ka cilvēki, kas piekrīt piešķirt naudu tamlīdzīgiem projektiem, nav lasījuši viņu produktu – Disinfo review. Atkārtoti šabloni, aizspriedumains vērtējums un pārspīlējums, nevis neatkarīga faktu analīze. Tas ir informācijas kara instruments, kas paredz: ir Eiropas svētie, kas izdveš vien dievišķo ambroziju, un ir ārzemju ļaundari, kuri pastāvīgi aplej ar informācijas samazgām," teica Tatjana Ždanoka.

Politiķe iepriekš jau pastāstīja, cik maksā Stratcom meklētās "dezinformācijas" cena. Viņa norādīja, ka 2018.gadā grupa saņēma 1,3 miljonus eiro no ES budžeta cīņai ar "Krievijas propagandu un dezinformāciju". Par šo naudu tā fiksējusi 434 "dezinformācijas" gadījumus Krievijas medijos. Grupas budžets 2019.gadam bija palielināts līdz trim miljoniem eiro. Nauda deva tūlītēju efektu – konstatēti jau 998 tādi gadījumi.

Par nodokļu maksātāju naudu

Ždanoka apliecināja: nav ne mazāko šaubu, ka tik "nopietns" kantoris spēj apgūt arī 100 miljonus un par tiem atrast astronomisku skaitu dezinformācijas gadījumu. Likumsakarība taču nav noslēpjama – jo vairāk nodokļu maksātāju naudas nonāk iekārtā, jo lielāks dezinformācijas gadījumu skaits atradīsies. Un par "dezinformāciju" var nosaukt jebkādu kritiku, un mierīgi gulēt – miljoniem eiro ir atpelnīti ar atskaitēm.

NATO - Sputnik Latvija
NATO biedē "Krievijas propagandas" efektivitāte

Vienlaikus, atzīmēja Ždanoka, bojājas ES un Krievijas attiecības, turklāt iznāk, ka tas notiek pēc ES iniciatīvas un par ES naudu. Vēl vairāk, runājot par Stratcom Austrumu grupas darbu no tās uzdevumu viedokļa, Ždanoka konstatēja, ka nodaļa "absolūti skandalozi" atsevišķi izceļ Krieviju un Austrumu partnerības valstis (Azerbaidžāna, Armēnija, Baltkrievija, Gruzija, Moldova un Ukraina) un, no otras puses, Rietumu Balkānus.

Jāpiebilst, ka Tatjana Ždanoka iebilda gan pret naudas piešķiršanu Stratcom, gan pret skandalozo rezolūciju "par ārvalstu iejaukšanos". Pie tam viņa bija vienīgā EP deputāte no Latvijas, kas pieņēma tādu lēmumu. Nils Ušakovs un Andris Ameriks viņas piemēram kaut kāda iemesla dēļ nesekoja.

Ziņu lente
0