Skolēnus mācīs lietot šaujamieročus, medicīnas studentus – ārstēt ievainojumus

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasУчения военных медиков
Учения военных медиков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizsardzības ministrija sākusi pārrunas ar augstskolām par iespējām iekļaut medicīnas studiju programmās arī kara medicīnas pamatus.

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik. Aizsardzības ministrijas budžets nākamajam gadam pieaugs, ņemot vērā vispārējo ekonomikas pieaugumu un militārām vajadzībām paredzētā finansējuma saglabāšanos pie atzīmes 2% apmērā no IKP, Saeimas Budžeta un finanšu komisijas sēdē pastāstīja AM parlamentārais sekretārs Mārtiņš Staķis, vēsta bb.lv.

Aizsardzības un veselības aprūpes nozares saiknes kontekstā ministrija pavēstīja, ka liela nozīme ir mediķiem valsts reģionos. Turklāt ar mērķi veicināt veselības aprūpes personāla darbu aizsardzības jomā, AM sākusi pārrunas ar Stradiņa Rīgas universitāti un Latvijas universitāti – tiek apspriestas iespējas iekļaut kara medicīnas pamatus medicīnas specialitāšu studiju kursā.

Международные военные учения в Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Kara laika" dzīve: kāpēc Latvijas karavīriem vajadzīga ūdensnecaurlaidīga "Jaunā derība"

Tas nepieciešams, jo kara medicīnas specifika atšķiras no civilās veselības aprūpes. Piemēram, kara apstākļos mediķiem ieteicams zināt, kā apstrādāt šautu ievainojumu vai amputēt ekstremitātes.

Turklāt AM plāno paplašināt poligonu tīklu Latvijā, lai tie būtu pieņemami visos valsts reģionos. Tas saistīts arī ar valsts aizsardzības pamatu mācībām skolās, jo skolēniem nāksies apgūt arī šaušanu, tāpēc vajadzīgas speciāli iekārtotas telpas un teritorijas.

Atgādināsim, ka no 2024.gada visās valsts skolās tiek ieviests obligāts priekšmets – aizsardzības mācība.

Pēdējos gados virkne nozaru Latvijā pastāvīgi pielāgojas karalaika vajadzībām. Attīstās infrastruktūra, kas ļauj valstī dislocētajām NATO militārajām vienībām operatīvi izvērst spēkus, Latvijas tiesiskā bāze pielāgojas ātrai un netraucētai sabiedroto spēku pārvietošanai.

Jāpiebilst, ka likumu grozījumi dāvā drošības dienestiem daudz plašākas pilnvaras nacionālā apdraudējuma novēršanai un cīņai ar ārvalstu "spiegiem". Tiesa, daudzi to uzskata par vēl vienu instrumentu cīņā ar citādi domājošajiem.

Ziņu lente
0