Lidosta nav no gumijas, robežsargiem nemaksā: haoss Rīgā turpinās

© Sputnik / Sergey MelkonovПассажиры на регистрации в аэропорту Рига
Пассажиры на регистрации в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bez rindām neiztikt, lidostas infrastruktūra Rīgā nav no gumijas, paziņoja satiksmes ministrs Tālis Linkaits un ieteica ierasties divas stundas pirms lidojuma.

RĪGA, 22. oktobris – Sputnik. Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits tomēr atzina problēmu esamību starptautiskās lidostas "Rīga" darbā. Infrastruktūra nav no gumijas, tādēļ ar rindām nāksies samierināties vismaz līdz 2021. gadam. Problēmu pasliktina robežsargu trūkums, zemo algu dēļ Robežsardze nevar atrast darbiniekus, paziņoja iestādes vadītājs Guntis Pujats.

Oktobra sākumā pasažieri, kuri izlidoja no Rīgas lidostas, aizpildīja sociālos tīklus ar dusmu pilniem paziņojumiem par milzīgām rindām, kuru dēļ daži nokavēja savus reisus. Iemesls – darbinieku trūkums drošības kontroles punktos.

Пассажиры на регистрации в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Linkaits izlicies par vienkāršu pasažieri. Rīgas lidostā rindu nebija

"Lidosta aug, palielinās pasažieru skaits. Par to paldies airBaltic. Taču infrastruktūra netiek līdzi, tā nav no gumijas," atzina ministrs Tālis Linkaits Baltkom ēterā, kaut gan vēl pagājušajā nedēļā apgalvoja, ka rindu lidostā neesot.

Pēc Linkaita sacītā, perspektīvā plānota sestā jaunā termināla būvniecības kārta, būs paplašinājums pasu kontrolei, reģistrācijas galdiem, drošības kontrolei.

"Taču tas sāksies 2021. gadā, bet pagaidām, diemžēl, rindas karstākajās stundās būs, ar to ir jārēķinās. Bez rindām neiztikt. Es lūdzu piedošanu pasažieriem. Lidostā ir jāierodas divas stundas pirms lidojuma, tas ir jāievēro, tā nav vienkārši iegriba, bet gan nepieciešamība, lai jūs noteikti nokļūtu reisā," nobeigumā sacīja ministrs.

Savukārt Robežsardzes priekšnieks Guntis Pujats paziņoja raidījumam "900 sekundes" telekanālā LNT, ka iestādei kritiski trūkstot darbinieku, un lidostā "Rīga" situācija ir visasākā.

Ja 2018. gadā Robežsardzei pietrūka 5-6% personāla, tad šogad šis rādītājs ir pieaudzis līdz 8%.

"Situācija pasliktinās ar katru brīdi, un darbinieka trūkuma galvenais iemesls ir zemais atalgojums. Pašlaik viskritiskākā situācija ir lidostā "Rīga", jo tajā robežsardzes darbinieku skaits samazinājies par 20%," pastāstīja Pujats.

Зал ожидания аэропорта Рига - Sputnik Latvija
Pasažieris divas dienas nevarēja aizlidot no Rīgas

Viņš norādīja, ka problēmu nevar atrisināt ar vienreizēju algas palielinājumu, tādēļ to pieaugumam jābūt nodrošinātam ilgtermiņa perspektīvā, tātad normatīvajos aktos ir jāparedz, ka tās tiks regulāri indeksētas.

Iepriekš lidostas pārstāve Laura Karnīte, komentējot rindas lidostā, paziņoja, ka pasažieru skaits šogad palielinājies gandrīz par 11,5%, salīdzinot ar pagājušo gadu, un dotajā brīdī jūtami pārsniedz vecā lidostas termināla pasažieru plūsmas spējas. Tāpat viņa pastāstīja, ka darbinieki slimo atnākušās vīrusu un saaukstēšanās sezonas dēļ.

Taču vēlāk viens no lidostas darbiniekiem publicēja tīklā atklātu vēstuli, kurā maksimāli godīgi pastāstīja par situāciju gaisa ostā. Pēc viņa sacītā, darbinieki saņem kolosālu slodzi, strādā 50 stundas nedēļā, neredz ģimeni, taču maksā viņiem par 13 centiem vairāk, nekā burgeru ēstuvē.

Situāciju lidostā pats personīgi pārbaudīja ministrs Tālis Linkaits, kurš 16. oktobrī devās uz turieni kā parasts pasažieris. Rindas viņš nepamanīja un paziņoja, ka drošības kontroles personālam palīdzēja gandrīz visa administrācija. Par ko viņš visiem arī pateicās.

Ziņu lente
0