Lidsabiedrība cieš zaudējumus: patlaban airBaltic zaudē gandrīz 27 miljonus eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovВид из иллюминатора
Вид из иллюминатора - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompānijas vadība saskata zaudējumu iemeslu pasaules čempionātā futbolā, kurš notika Krievijā, darbinieku algu pacelšanā, kā arī laikapstākļos.

RĪGA, 20. oktobris – Sputnik. Šī gada pirmajā pusgadā nacionālās lidsabiedrības airBaltic apgrozījums samazinājies par 20,1%, sastādot 219 miljonus 465 tūkstošus eiro, šāds rezultāts pārsniedz 2018. gada analoģiskā perioda rezultātus. Taču zaudējumi tiek lēsti 26 miljonos 614 tūkstošos eiro, kas būtiski pārsniedz pērnā gada rādītājus, vēsta Db.lv.

Экс-президент Латвии Вайра Вике-Фрейберга - Sputnik Latvija
Runā ar pasažieriem krieviski: Vīķe-Freiberga aicina airBaltic atbildēt

Saskaņā ar kompānijas finanšu atskaiti, pārvadāto pasažieru skaits no Rīgas un Viļņas palielinājies par 17%, savukārt Tallinā – par 48%. Tirgus daļa Rīgas lidostā palielinājusies no 54% pērnā gada pirmajā pusē līdz 57% šogad, Tallinai šis rādītājs sastāda 19% pret 15% pērn, Viļņai – 9% pret 8%.

Pēc airBaltic vadības domām kompānija ir sasniegusi prognozētos rezultātus pirmajā pusgadā, taču ir bijuši arī vairāki faktori, kuri radīja negatīvu ietekmi. Piemēram, 2018. gada jūnijā notika pārdošanas apjomu pieaugums saistībā ar Krievijā notikušo pasaules čempionātu futbolā, šī gada jūnijā pārdošanas apjomi nesasniedza tik augstu rādītāju, kas arī noveda pie zaudējumiem.

Zaudējumu apmēru ietekmējusi arī zemā eiro un ASV dolāra attiecība, kā rezultātā zaudējumi sastādīja aptuveni 4 miljonus eiro. Zaudējumi 2 miljonu eiro apmērā notikuši būtiskas CO2 izmešu kvotu vērtības kāpuma dēļ.

Tāpat šogad paaugstinājušās pilotu, tehniķu un ekipāžas locekļu algas. Ne mazāk nozīmīgs faktors izrādījās arī laikapstākļi, kuri 2019. gada sākumā bija ievērojami sliktāki, nekā pirms gada.

Самолет Boeing 737-36Q авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Lielākā emisija: airBaltic paņēma 200 miljonu lielu aizdevumu

2019. gada pirmajā pusē airBaltic iegādājās 5 papildu lidmašīnas savai flotei, tagad kopējais lidmašīnu skaits sastāda 39, tostarp 19 Airbus A220-300. Tāpat kompānija īstenojusi dažas iniciatīvas, kas ļāva palielināt ienākumus no katra pasažiera par 8%.

Pēc kompānijas vadības domām, 2019. gada otrajā pusgadā pasažieru skaits palielināsies par 21%. kopējais airBaltic apgrozījums tiek prognozēts 500-510 miljonu eiro apmērā.

Pērnā gada pirmajā pusgadā airBaltic apgrozījums sastādīja 182,678 miljonus eiro, zaudējumi – 15,334 miljonus eiro.

Pērn airBaltic peļņa palielinājās par 46%, sasniedzot 5,4 miljonus eiro, ienākumi – par 18%, līdz 408,7 miljoniem eiro

Ziņu lente
0