Novērot un noklausīties ir bezjēdzīgi: VID vēlas aprēķināt nodokļus ar savām metodēm

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
VID vēlas iegūt tiesības aprēķināt nodokļus uzņēmumiem, balstoties uz vidējo algu nozarē, ja tam radīsies aizdomas par oficiālo algu pazemināšanu.

RĪGA, 18. oktobris – Sputnik. Katram uzņēmumam nodokļu inspektoru nepieliksi, pat vairāku gadu telefonu noklausīšanās nepalīdz atmaskot biznesmeņus, kuri darbiniekiem maksā aplokšņu algas. Valsts ieņēmumu dienests atradis veidu, kā atradināt viņus no sliktās prakses: aprēķināt nodokļus, balstoties uz vidējo algu nozarē.

VID ir pietiekami daudz datu par kompānijām, kuras oficiāli izmaksā darbiniekiem minimālo algu, bet pārējo ieliek "aploksnē", tādējādi izvairoties no nodokļu nomaksas, pastāstīja VID vadītāja Ieva Jaunzeme Latvijas Radio 4 raidījumā "Darbības personas". Taču šie fakti ir grūti pierādāmi.

Министр финансов Янис Рейрс - Sputnik Latvija
Finanšu ministru uztrauc represijas: aug pretenziju skaits par VID darbu

"Lai noķertu aiz rokas viņus brīdī, kad tiek izmaksātas algas aploksnē, Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekiem tur ir jāatrodas fiziski, turklāt ir jāsēž uzņēmumā dienām ilgi. Skaidrs, ka uzņēmums, zinot par mūsu pārbaudēm, neko nemaksās aploksnē," konstatēja Jaunzeme.

Viņa piebilda, ka atrast avotus, no kuriem kompānijas izmaksā darbiniekiem "aplokšņu algas, ir ļoti sarežģīti.

"Mēs atnākam uz uzņēmumu un meklējam, no kurienes nāk nauda. Taču reāli, par ko esmu pārliecinājusies pa šiem mēnešiem, atrast naudas avotu, ierodoties ar auditu, nav iespējams. Tur ir tikai krimināla izcelsme. (…) Mums ir lietas, kur gadiem ilgi notiek telefonu noklausīšanās, un dažas lietas pat ir nonākušas līdz tiesai. Taču beigās mēs saskaramies ar problēmu, ka mēs nespējam pierādīt skaidras naudas izmaksas avotu. Tādēļ ir nepieciešami citi mehānismi," paziņoja Jaunzeme.

Kā alternatīvu viņa nosauca ģenerālās vienošanās noslēgšanu starp kaut kādas nozares dalībniekiem, kad uzņēmumi vienojas, ka nemaksās algu zemāk par noteiktu līmeni. Šobrīd šādu vienošanos noslēgusi būvniecības nozare, tā stāsies spēkā novembrī.

Евро - Sputnik Latvija
VID vadītāja: mūsu mērķis ir lielā nauda, taču nevajag baidīties no "slazdiem krūmos"

Otrais variants: nodokļu aprēķināšana uzņēmumiem, par kuriem VID radīsies aizdomas par algu pazemināšanu, atbilstoši vidējam algu līmenim nozarē.

"Ideja ir tāda: ja uzņēmums saviem darbiniekiem maksā zemas algas, bet mēs skaidri zinām, ka šajā nozarē vienkārši nav tik zemu algu, mēs aprēķinam tam nodokļus, balstoties uz vidējām algām nozarē. Tādā gadījumā uzņēmumam vairs nebūs motivācijas maksāt darbiniekiem aplokšņu algas," pateica Jaunzeme.

Taču pagaidām situācija ir tāda: ja VID atrod pārkāpumus nodokļu nomaksā par darbiniekiem, tad uzņēmumam draud 300% sods. Taču nebūt ne visi pārkāpēji tiek pieķerti.

Jaunzeme prognozē, ka "uzņēmēji nebūs priecīgi" par Valsts ieņēmumu dienesta piedāvāto nodokļu aprēķināšanas kārtību, taču, pēc viņas domām, citādi "aplokšņu algu" problēmu atrisināt līdz galam neizdosies.

"Mēs domājam, ka tomēr vajadzētu doties uz parlamentu un Finanšu ministriju," nobeigumā sacīja Jaunzeme.

Ziņu lente
0